Linić sutra objavljuje listu najvećih poreznih dužnika: Na vrhu "stupa srama" Tempo, HRT, Varteks, Industrogradnja...

MINISTARSTVO financija sutra će objaviti listu većih poreznih dužnika, u javnosti već prozvanoj "stup srama". Na njoj bi se trebalo naći oko 130 tisuća imena tvrtki, obrta, ali i građana.

Linićev tzv. "porezni stup srama" obuhvatiti će dužnike, što fizičke, što pravne osobe koji porez nisu platili dulje od tri mjeseca. Takvih je među građanima 85 tisuća, među tvrtkama 15.800, a obrtnicima 31 tisuća.

Najavio je to još krajem travnja ministar financija Slavko Linić. "Objave će ići po osnovu toga koji se porez ne plaća, ali ovdje je i prijedlog da ne ulazimo u kompletne objave, već samo za pravne osobe ako su dugovi iznad 100 tisuća, za fizičke osobe koje obavljaju djelatnost 50 tisuća i za građane kao porezne obveznike 10 tisuća kuna", pojasnio je Linić.

Popis dužnika, kako je već ranije neslužbeno objavljeno, predvodi Tempo s gotovo 300 milijuna kuna duga. Slijede HRT, Varteks, Industrogradnja, Tvornica električnih žarulja i Konstruktor - inženjering. Država javnom objavom dužnika očekuje naplatiti bar dio od 51 milijarde kuna duga iz proteklih dvadeset godina, od čega polovicu čine kamate.

Objavu "crne dužničke liste" omogućile su izmjene Općeg poreznog zakona i Uredba o načinu provedbe plaćanja doprinosa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.