Liječnici ipak ne idu u štrajk: "Novim kolektivnim ugovorom plaća nam je umanjena za 20 do 30 posto"

Foto: Arhiva

NA IZVANREDNOJ skupštini Liječničkog zbora liječnici su odlučili da ipak ne idu u štrajk, javlja HRT.

Vladi su dali rok od 30 dana da započne pregovore jer ne pristaju raditi više od 48 sati tjedno bez odgovarajuće naknade, a novim privremenim kolektivnim ugovorom plaća im je, tvrde, umanjena za 20 do 30 posto.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je u sinoćnjem Dnevniku 3 da bi bilo dovoljno novca za ono što traže da nije bilo pogrešne politike. "Kad je Sindikat, i ja u njegovo ime kao predsjednik, upozoravao kako smanjenje stope doprinosa za dva indeksna poena neće biti dobro i da će donijeti štete sustavu zdravstva, tada su nas osudili. Zahvaljujući toj krivoj politici, svake se godine ubere 2,4 milijarde kuna manje. Novca bi bez takve politike bilo dovoljno za funkcioniranje sustava bez problema", rekao je.

Liječnici su ostali bez svojega KU-a, koji su potpisali još s bivšim ministrom Darkom Milinovićem u listopadu 2011., nakon što ga je poništio Županijski sud u Zagrebu. Sad je na snazi stari KU iz 2004. koji je Ministarstvo nedavno potpisalo s čelnicom Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenkom Avberšek, dok ga Babić nije htio potpisati. Avberšek je potpisivanje starog KU-a objasnila time što je postojala opasnost da zaposleni u zdravstvu dobiju znatno manje plaće.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić jučer je izjavio da će potpisani KU biti na snazi samo tri mjeseca i da je zaključen na potpuno zakonit način.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.