Libijske vlasti preuzele kontrolu nad zračnom lukom u Tripoliju: Uhićeni deseci naoružanih napadača

LIBIJSKE vlasti ponovo su preuzele kontrolu nad zračnom lukom u Tripoliju nakon što su ga ranije tijekom dana zauzele naoružane paravojne skupine te obustavile sve letove, javlja AFP.

"Vlasti imaju potpunu kontrolu nad zračnom lukom", izjavio je libijski ministar unutarnjih poslova. Dodao je kako su deseci napadača uhićeni te kako im je oduzeo oružje.

Podsjetimo, pripadnici paravojne formacije al-Awfea Brigada okružili su međunarodni aerodrom i tako prisilili preusmjeravanje svih dolaznih letova na obližnji vojni aerodrom Mitiga. Svi odlazni letovi su, jasno, otkazani.

Visoki libijski dužnosnik iz resora sigurnosti kazao je kako su članovi paravojne formacije okupirali barem jednu pistu na aerodromu, a u napadu su koristili strojnice i oklopnjake. Navodno grupa traži oslobađanje svog vođe, pukovnika Abu Oegeila al-Hebeishija, koji je sinoć otet na putu za Tripoli, javlja Reuters.

"Situacija na aerodromu je vrlo napeta, a naši tenkovi su također okružili zgrade aerodroma. Nitko se ne smije približiti zgradi", kazao je neimenovani dužnosnik za Reuters. Glasnogovornik Nacionalnog prijelaznog vijeća kazao je kako  vlasti nemaju veze s hvatanjem Hebeishija, već tvrdi da su ga oteli drugi pobunjenici. On je navodno putovao u gradić Tarhouna, 65 kilometara od Tripolija, koji je baza al-Awfea Brigade.

Pleme Tarhouna bilo je u dobri odnosima s preminulim Moamerom Gadafijem, te su njegovi članovi uvijek uživali dobre položaje u bivšem režimu. Zbog toga pripadnike plemena Tarhouna sad mnogi pobunjenici koji su se borili protiv Gadafija gledaju sa sumnjom. Međutim, ono što je definitivno najveći problem Libije jest činjenica da središnja vlast nema nikakvu kontrolu nad većim djelom zemlje. Doslovno stotine plemena i paravojski kontroliraju svoje dijelove teritorija, međusobno se obračunavaju i ne poštuju nikakvu centralnu vlast niti službeni apart moći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.