Leko upozorio kandidate za lokalne izbore: Sabornica nije mjesto za provođenje kampanje!

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

ZA DESET dana ponovno ćemo na birališta - 2. lipnja održava se drugi krug lokalnih izbora. Na zastupnike, prvenstveno kandidate, apelirao je šef Sabora, poručivši im kako sabornica nije mjesto za kampanju. Istodobno, iz HDZ-a i dalje tvrde - mi smo pobjednici lokalnih izbora.

"Želim vas zamoliti da u plenarnim raspravama i ovdje u Hrvatskom saboru zaboravite na lokalne teme, na partikularne interese, ovdje je riječ o zajedničkim, općim interesima Hrvatske i društva, i molim da u raspravama vodite brigu o tome, a ne o lokalnim ili regionalnim interesima.Ovdje se ne vodi kampanja za drugi krug", zamolio je šef Sabora Josip Leko na jutrošnjem okupljanju zastupnika koji su na radna mjesta u sabornicu došli nakon trotjedne stanke.

Oni koji sudjeluju u borbi u drugom krugu, a koje smo zatekli na Markovu trgu, najavljuju da će se toga i držati. SDP-ov Peđa Grbin u utrci je za pulskog gradonačelnika. Saborsku govornicu neće koristiti za kampanju.

"Ovo je moj posao, ja ovdje moram biti i zaraditi svoju plaću. Bez obzira na to što sam kandidat, što sudjelujem u drugom krugu i što imam izbore za nekoliko dana. Mislim da je to ispravan pristup i u tome ne vidim ništa loše", rekao je Grbin.

Lakše bi mu bilo da Sabor ne zasjeda, baš kao što nije zasjedao uoči prvog kruga. Izgledno je ipak da brojni kandidati neće biti u Saboru sljedećeg tjedna, kako bi se mogli izboriti za naklonost birača na terenu. Tako razmišlja i don Ivan Grubišić koji se natječe za splitsko-dalmatinskog župana, i koji tvrdi da kampanji nije mjesto u Saboru, niti će zbog toga koristiti svoj položaj saborskog zastupnika, jer u Saboru se treba baviti nacionalnim, a ne lokalnim problemima.

"Ovaj ću tjedan biti u Saboru jer sam za to plaćen. A što se tiče kampanje na terenu ostaje drugi tjedan. Bit će mi to dovoljno, bit će sučeljavanja i jedna ili dvije konferencije za tisak i to će biti u redu", rekao je Grubišić.

Je li Hrvatska poplavila?

A u HDZ-u se i na saborskim hodnicima i dalje se bave temom je li Hrvatska poplavila ili nije. Šef stranke Tomislav Karamarko tvrdi.

"Mi smo već sad pobjednici, posebno s obzirom na činjenicu gdje smo bili prije godinu dana, dvije godine. Mi u ovom momentu imamo veći postotak nego što smo imali 2009. na lokalnim izborima", zaključio je Karamarko.

Iz Sabora i vijest da je MIP uskratio odobrenje za pokretanje kaznenog postupka protiv Željka Keruma koji je i sam podigao ruku za donesenu odluku. Njega je zbog klevete tužio zastupnik Ivan Grubišić. Očekivano, Kerum se nakon sjednice MIP-a nije dugo zadržavao u Saboru. S njim nije razgovarao šef HDZ-a koji očekuje podršku njegovih birača HDZ-ovom kandidatu u Splitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.