Leko: Važno da na izborima u BiH u tijela vlasti uđu "legitimni predstavnici" konstitutivnih naroda

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Sabora Josip Leko rekao je u utorak da će Hrvatska razmotriti mogućnost pružanja pomoći općinama u Bosanskoj Posavini koje su najteže stradale u nedavnim poplavama.

"Općina Domaljevac-Šamac je poplavljena 95 posto teritorijalno i 97 posto vrijednosno, odnosno poplavljene su privatne kuće i gospodarski objekti. Šteta je ogromna tako da će biti teško to obnoviti i dati novi zamah gospodarstvu koje je bilo živnulo na području općine", rekao je Leko nakon sastanka s općinskim dužnosnicima.

"Općinskim privrednicima nije došla ni redovita potpora iz BiH, ali to je već problem u koji ja ne bih ulazio, a Hrvatska će vidjeti što može učiniti da bi se pomoglo području općine Domaljevac-Šamac", kazao je Leko, dodavši kako isto vrijedi i za susjedne općine Orašje i Odžak koje su također stradale u poplavama.

Leko je ranije u utorak u Bosanskom Šamcu položio vijenac na grob nedavno preminulog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića, a dvodnevni posjet BiH završit će danas u Orašju sastankom s najvišim političkim čelnicima bosanskohercegovačkih Hrvata.

Dvodnevni posjet BiH plodonosan

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u utorak je svoj dvodnevni boravak u Bosni i Hercegovini, u sklopu kojeg je posjetio područja Tuzle, Brčko Distrikta, Odžaka, Domaljevac-Šamca i Orašja, ocijenio plodonosnim.


"Ovaj je posjet sa stajališta Sabora RH bio zanimljiv, plodonosan i instruktivan, a nadam se da su i kolege u BiH zadovoljni našim principijelnim stajalištima o dobrosusjedskim, prijateljskim i partnerskim odnosima, i da ćemo tako i nastaviti", rekao je Leko u Orašju novinarima nakon sastanka s lokalnim dužnosnicima.

Po njegovu tumačenju Hrvatska i BiH imaju iste interese kada je riječ o približavanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji i NATO-u.

"Hrvatska podupire takvu politiku BiH jer je to i u interesu RH, prema mjerilima i standardima koji vrijede za sve zemlje Europske unije", dodao je Leko.

On je izvijestio kako je za dvodnevnog boravka u BiH sa svojim domaćinima razgovarao o svim načinima suradnje, te da je u tim razgovorima vrlo često isticana važnost izgradnje koridora VC i mosta preko Save kod Odžaka, a da to podupire i Republika Hrvatska.

"U razgovorima su često isticani trajni problemi vezani za Posavinu (bosansku) posebno kada je riječ o poplavi koja je drastično pogodila dio Posavine u BiH", kazao je Leko napomenuvši kako je tim područjima potrebna pomoć BiH, međunarodne zajednice i Hrvatske.

Istaknuo je kako će Hrvatska nastojati i u Europskoj uniji, odnosno na skorašnjem sastanku Dunavske incijative u Budimpešti, upoznati predstavnike Europske unije sa situacijom u BiH, Republici Hrvatskoj i Srbiji nakon nedavnih poplava, kako bi se na njih ubuduće moglo preventivno djelovati.

Leko je također rekao kako su danas u Bosanskoj Posavini boravili i predstavnici triju tvrtki iz Republike Hrvatske: Podravke, Vindije i TDR-a.

"Oni su najavili vrlo ozbiljne i konkretne razgovore kako bi sve tri tvrtke našle svoj interes u BiH i području Posavine i u tom smislu gdje žele investirati, raditi i proizvoditi", kazao je Leko.

Na vlasti potrebni legitimni predstavnici naroda

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko poručio je u utorak kako je iznimno važno da na predstojećim izborima u BiH, koji su zakazani za 12. listopada, u tijela vlasti uđu "legitimni predstavnici" konstitutivnih naroda.

"Izbori su unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine i mi možemo samo sa stajališta Hrvatske reći da očekujemo da će se u ovom procesu na kraju potvrditi da je vrlo važno da legitimni predstavnici svakog konstitutivnog naroda uđu u predstavnička tijela i zakonodavne i izvršne vlasti", rekao je Leko u Orašju nakon sastanka s političkim predstavnicima Hrvata u BiH predvođenih predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganom Čovićem i zamjenikom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božom Ljubićem.


Po Lekinom tumačenju ulazak "legitimnih predstavnika" konstitutivnih naroda u tijela vlasti jača poziciju Bosne i Harcegovine, podižu se demokratski standardi što je, po Leki, u interesu sva tri konstitutivna naroda i građana BiH ali i puta za Europsku uniju.

"U tom smislu nemamo što dodati nego želimo da izbori proteknu u miru, pošteno - i politički i demokratski", istaknuo je Leko.

Sudionici sastanka su rekli da su Leku izvjestili o pripremama za predstojeće izbore u BiH.

Ljubić je istaknuo kako ovaj Lekin posjet BiH dolazi u "jednom specifičnom trenutku za BiH" ali je on planiran mnogo ranije i "nije ni na koji način bila tempiran u funkciji izbora".

"Ali, ja ovdje želim progovoriti kao čelnik Hrvatskog narodnog sabora (predsjednik Glavnog vijeća HNS-a), zajedno s kolegom Čovićem da na kraju krajeva ovaj posjet shvaćam i kao izraz podrške Hrvatske tom unutarhrvatskom zajedništvu na temeljnim nacionalnim pitanjima ne favorizirajući nijednu stranku", dodao je Ljubić.

Pri tomu je izrazio da će ovaj Lekin posjet BiH pomoći, kako se izrazio Ljubić, daljnjem unaprijeđenju "naših odnosa - kako između dvije države tako i unutarhrvatske suradnje u naše dvije domovine".

Čović je posebice zahvalio Leki što je posjetio područja u Posavini koja su stradala u nedavnim poplavama.

Na novinarsku opasku Leki da je posljednjih nekoliko godina Hrvatska bila pasivna u vezi gaženja prava Hrvata u BiH i znači li njegov dvodnevni posjet BiH kraj takve politike, Leko je kazao kako ne bi polemizirao s takvim stajalištima.

"Mi smo kao zemlja bili u specifičnom statusu u procesu pristupanja Europskoj uniji i sada smo zahvalni Europskoj unjiji što smo morali graditi društvo ubrzano i to na standardima oštrijim nego što su bili za ostale zemlje, no to ne namećemo nikome ali tražimo, i to je legitimno pravo svake zemlje, da u društvo Europske unije ulaze zemlje koje to moraju i žele ispuniti", dodao je Leko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.