Krvoproliće u Sierra Leoneu: "Afričkom bogu rata" Charlesu Tayloru potvrđena kazna od 50 godina zatvora

Foto: Guliver image/Getty images

BIVŠEM liberijskom predsjedniku Charlesu Tayloru, poznatom i kao "afrički bog rata", na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu potvrđena je kazna od 50 godina zatvora zbog počinjenja ratnih zločina u Sierra Leoneu.

Podsjetimo, sud je u svibnju prošle godine osudio  Taylora na 50 godina zatvora zbog ratnog zločina u Sierra Leoneu, a sada je ta presuda postala pravomoćna. Povijesna presuda prvom afričkom predsjedniku kojemu se sudilo pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu stigla je nakon maratonskog procesa, koji je trajao otkako je Taylor uhićen 2006. godine.

64-godišnji Taylor je proglašen krivim po svih 11 točaka optužnice: za sudjelovanje u ubojstvima, silovanjima, novačenjima djece i tjeranju žena u seksualno ropstvo tijekom ratova u Liberiji i Sierra Leoneu, u kojima je ubijeno više od 250.000 osoba, te krijumčarenje "krvavih dijamanata".

Optužen je da je upravo novcem od prodaje dijamanata kupovao oružje za Ujedinjenu revolucionarnu frontu (RUF) u Sierra Leoneu, koja je bila poznata po brutalnim ubojstvima diljem zemlje. Financiranjem RUF-a je, prema optužnici, izravno doveo do izbijanja građanskog rata u Sierra Leoneu, koji je u konačnici rezultirao golemim krvoprolićem.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.