Krvavi neredi na ulicama Libanona: Sirija optužena za ubojstvo šefa libanonske obavještajne službe!

NAKON što je objavljeno kako se među osam poginulih žrtava jučerašnje eksplozije autobombe u kršćanskom dijelu Bejruta nalazi i šef libanonske obavještajne službe Wissam al-Hassan, za kojeg se vjeruje kako je upravo on bio meta napada, građani Libanona izašli su na ulice. U nasilnim prosvjedima najmanje je jedna osoba poginula.

Al-Hassan je vodio istragu koja povezuje Siriju s bombaškim napadom 2005. godine u kojem je ubijen bivši premijer Rafik Hariri. Haririjev sin, vođa libanonske opozicije Saad Hariri, za jučerašnji bombaški napad u kojem je osam osoba poginulo i deseci su iz ozlijeđeni, direktno je optužio Siriju. Ocijenio je i kako ovaj napad ima destabilizirajući učinak na Libanon.

"Optužujemo sirijskog predsjednika Bashara al-Assada za smaknuće Wissama al-Hassana, osobe koja je garantirala sigurnost Libanona. Sirijski režim je stručnjak za politička pogubljenja", poručio je Hariri.

Šef libanonskog Ministarstva unutarnjih poslova, general Ashraf Rifi, Hassanovu smrt je opisao kao "težak udarac" te upozorio na nove napade: "Izgubili smo centralni stup naše sigurnosti. Bez sumnje, slijedi još žrtava u budućnosti. Svjesni smo toga, ali nećemo biti slomljeni".

Kako javljaju strane agencije, anti-Sirijski prosvjedi se održavaju u nekoliko velikih libanonskih gradova, a u Tripoliju, na sjeveru Libanona, prosvjedi su odnijeli i najmanje jedan život.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.