Krivo ga tužili? Gradonačelnik Imotskog oslobođen optužbe za prevaru u službi i krivotvorenje!

IMOTSKI gradonačelnik Ante Đuzel oslobođen je danas u Sinju optužbe za prevaru u službi i krivotvorenje službene isprave. Oslobođeni su i tajnik Grada Imotskog Ivo Šućur te vozač Vlade Petrušić.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu teretilo ih je da su oštetili Grad Imotski za 36 tisuća kuna ispostavivši lažne račune zagrebačkog hotela Westin. Đuzela se teretilo i za krivotvorenje budući da je naložio isplatu iz gradske blagajne.

U obrazloženju ni riječi o računima

Sudac Željko Gusić u obrazloženju presude nije se ni osvrnuo na to jesu li računi bili lažirani i je li tijekom suđenja utvrđeno da Đuzel i ostali nisu spavali u hotelu. Zapelo je već na prvom koraku. Na kvalifikaciji djela. Sudac Gusić smatra da je Državno odvjetništvo tužilo za kriva kaznena djela.

Što je gradonačelnik, a što putni nalog?

"Putni računi nisu službene radnje, a samo službena osoba može počiniti ovo kazneno djelo u obavljanju službene dužnosti. Vozač nije odgovorna osoba, a iz zakona se ne da iščitati ni gdje bi spadao gradonačelnik. Izabran je, ali nije u predstavničkom tijelu, a nije ni službenik. Ovdje se moglo raditi eventualno o kaznenom djelu prijevare, ali ne i prijevare u službi", zaključio je Gusić.

Za krivotvorenje također nije utvrdio obilježja djela. "Putni nalog nije javna isprava. Nema ta svojstva. Tako to definira Zakon o parničnom postupku", pojasnio je Gusić.

Nema sudske prakse za gradonačelnike koji lažiraju naloge

Prevaru nije prekvalificirao jer se, kaže, radi o potpunoj drugoj glavi Kaznenog zakona. Sudac Gusić pokušao je pronaći nekakav primjer iz sudske prakse, no nije imao sreće. Neke posebne prakse za gradonačelnike koji krivotvore putne naloge nije uspio naći. Ima nešto u fazi kaznenih prijava, ali pravomoćne presude ni za lijek.

Đuzel bez komentara

Afera oko noćenja u hotelu Westin "pukla" je 2008. godine. Otkrilo se da Đuzela i ekipe nema u hotelskim knjigama. Tijekom suđenja nije saslušan nitko s recepcije hotela, tek bivši konobar koji se sjetio da je Đuzela viđao u kafiću hotela, a je li noćio, to nije znao reći. 

Imotski gradonačelnik nije htio danas komentirati nepravomoćnu oslobađajuću presudu, na koju će Državno odvjetništvo sasvim sigurno uložiti žalbu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.