Kreće "Tijanina stranica": Ubojstvo 15-godišnjakinje potaknulo na borbu protiv otmica djece

Foto: Blic.rs

PROŠLO je pet mjeseci od nestanka i ubojstva Tijane Jurić, koja je ubijena iste noći kada je i oteta. U znak sjećanja na nju otvara se Tijanin portal na adresi www.tijana.rs.

U početku je zamišljena kao "Tijanina stranica" s njezinom biografijom i osnovnim podacima o tijeku suđenja za njezino ubojstvo, no na kraju je prerastao u portal sa stranicama i rubrikama koje će pratiti usvajanje tzv. "Tijaninog zakona", uvođenju sistema "Tijana alert" i početku rada portala Nestali.rs ili Pedofili.rs, kao i usvajanje prijedloga administratora portala za Tijaninu ulicu u Subotici i Bajmoku.

"Tijanin zakon" je zahtjev roditelja koji bi promijenio dosadašnju odredbu u Zakonu o policiji, a po kojoj se nestalu djecu traži tek 48 sati nakon prijave nestanka. Roditelji u Srbiji nakon brutalnog ubojstva 15-godišnje Tijane od strane njezina sugrađanina traže da se nestalu djecu počne tražiti odmah po dojavi nestanka.

Postoji i inicijativa da se izgradi memorijalni park na mjestu gdje je Tijana pronađena, a stranica će služiti kako bi se na njoj objavljivali tekstovi i korisne informacije za prevenciju otimanja ili zloupotrebe djece, te zaštitu djece na internetu, kažu organizatori.

Žele surađivati s portalima, organizacijama i stranicama iz Srbije i regije koji bi im mogli pomoći u borbi protiv otmica i zlostavljanja. Upozoravaju i pozivaju i medije koji pišu o cijelom slučaju i tijeku suđenja da pripaze na način na koji objavljuju informacije o istrazi, kao i fotografije povezane s ubojstvom, jer pojedini tekstovi vrijeđaju dostojanstvo pokojne Tijane i njezine obitelji.

Aktivni su i na svojem YouTube kanalu, Facebook i Twitter stranici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.