"Kralj čokolade" postao novi predsjednik Ukrajine: Najavio kraj kaosa u zemlji i put prema Europi

Foto: Hina

PETRO POROŠENKO novi je predsjednik Ukrajine, pokazuju izlazne ankete. Porošenko je već u prvom krugu osvojio 55,9 posto glasova i tako pobijedio bivšu premijerku Juliju Timošenko.


Prema anketama, Timošenko je bila druga s tek 12,9 posto glasova. Službeni rezultati bit će objavljeni sutra, ali malo tko sumnja da će se time pobjeda "kralja čokolade" Porošenka samo potvrditi; mogućnost pogreške izlaznih anketa je, naime, 3,5 posto.

Porošenko proglasio pobjedu i najavio prozapadnu orijentaciju

Kandidat na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Ukrajini Petro Porošenko proglasio je pobjedu jer je, čini se, dobio izbore već u prvom krugu, i u prvim reakcijama na rezultate rekao je da će slijediti put europskih integracija u skladu sa željama većine birača, javlja Reuters.

Tajkun Petro Porošenko, pokazale su izborne ankete, već u prvome krugu dobiva apsolutnu većinu glasova. Po njima, "kralj čokolade" ima 55,9 posto glasova, što je znatno više od bivše premijerke Julije Timošenko koja je druga s 12,9 posto glasova. Potvrde li se ti rezultati u ponedjeljak, neće biti potrebe za lipanjskim drugim krugom izbora.

Porošenko će, kako je rekao, prvo "pokušati završiti rat i kaos u zemlji i obnoviti mir i pratit će put europskih integracija, u skladu sa željama većine birača".

Porošenko koji smatra da do kraja godine treba organizirati i parlamentarne izbore, a progovorio je i o odnosima s Rusijom, rekao je da nikad neće priznati krimski referendum o odcjepljenju i rusku "okupaciju Krima" te da su mu najvažniji ukrajinski "suverenitet i teritorijalni integritet".


Najavio je da će njegov prvi posjet biti separatističkim regijama Donjecku i Luhansku, a prvi posjet inozemstvu bit će put u Poljsku, koja je podupire ukrajinski proeuropski put.

Na izborima se za naklonost većine od 36 milijuna birača natjecalo 18 kandidata, od kojih je na Zapadu najzvučnije ime Julija Timošenko, bivša ukrajinska premijerka i oporbena čelnica koja je za vladavine donedavnog predsjednika Viktora Janukoviča zbog navodnih malverzacija završila u dugogodišnjem zatvoru, iz kojeg je izašla tek njegovim svrgnućem nakon masovnih javnih prosvjeda. No Timošenko je, pokazali su izbori, izgubila svoju magičnu privlačnost iz Narančaste revolucije.

Biračka su mjesta zatvorena, izbore je obilježio slab odziv na istoku i sporadični sukobi, a istok zemlje bio je gotovo odsječen od glasanja. Proruski pobunjenici bili su najavili da će, ako treba i silom, spriječiti svaki pokušaj glasanja, ali pred kraj dana u nekoliko je gradova glasanja ipak bilo i bez većih incidenata.

Službeno je priopćeno da je u istočnim regijama koje su proglasile nezavisnost otvoreno samo 13 posto biračkih mjesta.

Porošenko je iskusna i poznata politička osoba u Ukrajini, bio je dijelom i prozapadne vlade Viktora Juščenka kao ministar vanjskih poslova i proruske vlade Viktora Janukoviča kao ministar gospodarstva i uspio se izvući neokaljan od bilo kakvih većih političkih skandala. Popularnost u narodu izrazito mu je porasla nakon što je svoje golemo bogatstvo stavio na raspolaganje prozapadnim prosvjednicima.

Uz to, njegovo milijarde dolara vrijedno poslovno carstvo slatkiša Rošen funkcionira, po ukrajinskim standardima, razmjerno pošteno pa je njegovo ime, misle analitičari, "najčišće" od svih predsjedničkih kandidata.

Porošenko kaže da ne podupire lustraciju, političku čistku političara iz bivše vlasti koji su i dalje na položajima, ali je obećao da će, ako dođe na vlast, do kraja ove godine raspisati parlamentarne izbore kako bi udovoljio onima koje frustriraju kadrovi iz Janukovičeva doba koji još sudjeluju u vlasti.

No dok Zapad svesrdno podupire održavanje izbora u Ukrajini i smatra ih ključnom etapom u procesu rješavanja krize u toj zemlji, tome se, više ili manje otvoreno, protivi Rusija.

Zapadne zemlje u nekoliko su navrata upozoravale Rusiju da ne čini ništa kako bi omela održavanje izbora ili će se u suprotnom suočiti s novim krugom sankcija.

Kličko će biti kijevski gradonačelnik

Vitalij Kličko bit će novi kijevski gradonačelnik, rekao je u nedjelju najvjerojatniji novi ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

"Sa sigurnošću mogu reći da će po našim podacima Vitalij Kličko biti novi gradonačelnik Kijeva", rekao je milijarder i tajkun Porošenko odmah pošto je proglasio vlastitu pobjedu na predsjedničkim izborima.


"Čestitam mu", rekao je na konferenciji za novinare na kojoj je stajao uz Klička.

Krupni 42-godišnji teškaš koji se prometnuo u predvodnika oporbe bio je i u utrci za predsjednika, ali se u ožujku povukao u Porošenkovu korist.

Izbori za gradonačelnike održali su se u nekoliko ukrajinskih gradova zajedno s predsjedničkima, a bivši boksački prvak dobio je 57,6 posto glasova po anketi koju je objavila ukrajinska državna televizija u nedjelju kasno navečer.

Obama čestitao Ukrajincima na provedenim izborima

Američki predsjednik Barack Obama čestitao je Ukrajincima na nedjeljnim izborima koje su proveli čak i na istoku zemlje, unatoč provokacijama, priopćila je Bijela kuća.

"Čestitam ukrajinskome narodu što se njegov glas čuo na današnjim predsjedničkim izborima. Unatoč provokacijama i nasilju, milijuni Ukrajinaca izašli su diljem zemlje na izbore, a neki hrabri Ukrajinci uspjeli su glasati čak i u dijelovima istočne Ukrajine u kojima su ih toga prava htjeli lišiti separatisti s ruskom potporom", rekao je Obama.

"Čestitamo na odlučnosti svima koji su sudjelovali, kao i ukrajinskoj vladi koja je izbore organizirala unatoč prijetnjama", dodao je.


Po Obaminim riječima, ovi su izbori još jedan korak naprijed u nastojanju ukrajinskih vlasti da ujedine zemlju.

"Sjedinjene Države vesele se suradnji s budućim predsjednikom i s demokratski izabranim parlamentom", kaže se u Obaminu pismu i dodaje da će Amerika podupirati provođenje važnih političkih i gospodarskih reforma u Ukrajini.

Obama naglašava važnost očuvanja ukrajinskoga suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti, ali i traženja mirnog rješenja za ukrajinsku krizu.

"I dalje podupiremo ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, osuđujemo i odbacujemo rusku okupaciju i pokušaj aneksije Krima, a surađivat ćemo s Ukrajinom i drugim partnerima kako bi se pronašlo mirno rješenje sukoba", napisao je Obama.

Na nedjeljnim predsjedničkim izborima u Ukrajini tajkun Petro Porošenko proglasio je pobjedu jer je, čini se, dobio izbore već u prvom krugu, i u prvim reakcijama na rezultate rekao je da će slijediti put europskih integracija u skladu sa željama većine birača.

"Kralj čokolade" Porošenko po izlaznim anketama u prvome krugu dobiva 55,9 posto glasova, što je znatno više od bivše premijerke Julije Timošenko koja je druga s 12,9 posto glasova. Potvrde li se ti rezultati u ponedjeljak, neće biti potrebe za lipanjskim drugim krugom izbora.

Porošenko je rekao da će prvo "pokušati završiti rat i kaos u zemlji i obnoviti mir i pratit će put europskih integracija, u skladu sa željama većine birača".

Porošenko koji smatra da do kraja godine treba organizirati i parlamentarne izbore, a progovorio je i o odnosima s Rusijom, rekao je da nikad neće priznati krimski referendum o odcjepljenju i rusku "okupaciju Krima" te da su mu najvažniji ukrajinski "suverenitet i teritorijalni integritet".

Najavio je da će njegov prvi posjet biti separatističkim regijama Donjecku i Luhansku, a prvi posjet inozemstvu bit će put u Poljsku koja je podupire ukrajinski proeuropski put.

Problemi na istoku Ukrajine

Birališta su u nedjelju ujutro otvorena za 36 milijuna Ukrajinaca s pravom glasa pozvanih izabrati novog predsjednika na izborima ključnima za opstanak zemlje suočene s pobunom proruskih separatista na istoku.

Glasanje je počelo u 8 sati po mjesnom, odnosno u 7 po srednjoeuropskom vremenu u toj bivšoj sovjetskoj republici od 45 milijuna ljudi, a birališta su zatvorena 12 sati kasnije.

Mnoga birališta na istoku zemlje bila su zatvorena jer proruski separatisti žele spriječiti glasanje za koje kažu da je nezakonito.


Europski promatrači uglavnom su se povukli iz pokrajine Donjecka gdje se, kako navode, provodi kampanja "terora" protiv ukrajinskih dužnosnika.

Donjeck i Luhansk, dvije su regije u kojima su proruske snage proglasile "neovisne republike" nakon nedavnih referenduma o otcijepljenju od Ukrajine. Pravičnost i demokratičnost izbora u kojima ne može sudjelovati pet milijuna birača postaje krajnje upitna. Izbora sigurno neće biti na Krimu, poluotoku koji je Rusija anektirala u ožujku i gdje bi pravo glasa imalo još 1,8 milijuna birača.

"Sve u svemu možemo reći da su današnji izbori jedinstveni i održavaju se u uvjetima antiterorističke operacije u dvjema regijama"

Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da predsjednički izbori protječu uz izgrede na istoku zemlje koji je pod nadzorom proruskih separatista a gdje je onemogućeno glasanje na nekim biralištima te uništavan ili oduziman materijal izbornim povjerenstvima, prenosi ukrajinski Kijev Post.

Do podneva je stiglo 19 prijava izgreda, kazao je savjetnik ministra unutarnjih poslova Stanislav Rečinski na konferenciji za novinare u Kijevu.

On je pojasnio kako se najvećim dijelom radi o izgredima u Donjecku i Luhansku gdje su nepoznate osobe uništavale ili oduzimale materijale izbornih povjerenstava te tražile zatvaranje birališta.


"Sve u svemu možemo reći da su današnji izbori jedinstveni i održavaju se u uvjetima antiterorističke operacije u dvjema regijama. Do 12 sati odaziv je bio prilično visok. Više od 64 tisuće policajaca čuva biračka mjesta", kazao je.

On je dodao kako još nije provjerena informacija o podmetanju eksplozivne naprave u jednom biračkom mjestu u Harkivu.

Proruski separatisti najavili su ometanje izbora na istoku zemlje jer ih smatraju nelegalnima.

Privremenoj prozapadno orijentiranoj vladi u Kijevu izbori su od presudne važnosti, jer bi joj predsjednik kojega izabere narod dao dodatni legitimitet i možda olakšao pregovore s pobunjenim istokom zemlje.

Izbore je pratilo gotovo 2800 promatrača iz 19 zemalja (SAD, Kanada, 14 europskih zemalja, Turska, Kazahstan i Japan) i 19 međunarodnih organizacija. Nadziralo ih je i 100 stalnih i 900 privremenih promatrača ODIHR-a, agencije OESS-a za nadzor izbora, što će biti najveća misija ODIHR-a u njegovoj povijesti. Deset posto promatrača su državljani SAD, koje su za provedbu ukrajinskih izbora izdvojile 11,4 milijuna dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.