Kraj agonije: Trojica hrvatskih pomoraca s "Katine" vratila se kući, jedan ostao u Jemenu na vlastiti zahtjev

JEDNOGODIŠNJA jemenska agonija konačno je okončana za još trojicu hrvatskih pomoraca s broda "Katina". Na brodu je ostao još svega jedan hrvatski pomorac i to, kako su izvijestili iz Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH), na vlastiti zahtjev.

Jučer točno u 11 sati na zagrebački aerodrom Pleso sletjela su tri hrvatska pomorca s broda "Katina" šibenskog Brodarstva, koji je prije godinu dana "zapeo" u jemenskoj luci Hodeidah - zapovjednik Davor Brozičević, prvi časnik Branko Mičetić i mehaničar Vlado Podobnik.

U godinu dana provedenih na brodu primili su samo jednu plaću i živjeli u nemogućim uvjetima - bez struje, klime, hrane... Sva tri pomorca su se kući vratila vidno iscrpljena. Znatno su smršavjeli, i do 30 kilograma. Mičetić je doputovao iz bolnice gdje se  nalazio od početka lipnja.

Dočekale su ih obitelji i predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske, Danilo Prestint. Zapovjednik Brozičević je zahvalio Ministarstvu vanjskih poslova RH, ITF-u i Sindikatu pomoraca Hrvatske na svemu što su učinili da se posada vrati kućama.

Iz SPH su izvijestili kako je na brodu na vlastiti zahtjev ostao četvrti hrvatski pomorac, mehaničar Giovanni Senčić, kao i nekoliko filipinskih pomoraca koji su preuzeli odgovornost za brod.

Nema jamstva za isplate plaća pomorcima s broda "Katina"

Predrag Brazzoduro, glavni tajnik SPH, naglasio je kako nažalost nema jamstva za isplate plaća pomorcima s broda "Katina" (zastava St. Vincent & Grenadines).

"Neizvjesno je hoće li pomorci  dobiti svoje plaće. Vitomir Juraga (vlasnik broda je tvrtka Katina Ltd., a menadžer Brodarstvo d.o.o. iz Šibenika) se maknuo i ostavio ih, i sve sada ovisi o kupcu broda, jednoj stranoj tvrtki, koja je, navodno, spremna osigurati plaće. No, tek treba vidjeti hoće li se to i dogoditi. Jako je važno i kako će postupati i presuđivati jemenske vlasti u cijelom slučaju", kazao je Brazzoduro.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.