Kovačević: Miljenić i Pusić moraju dati ostavke! Potrošili su novac, a nismo imali koristi

Screenshot: HRT

"MINISTRI pravosuđa i vanjskih poslova, Orsat Miljenić i Vesna Pusić, kao odgovorne osobe moraju dati ostavku", komentar je Pere Kovačevića, člana pravnog tima koji je u Haagu branio Ivana Čermaka, na presudu kojom je Međunarodni sud pravde odbacio međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid.

"Nažalost dogodilo se ono na što sam među rijetkima u Hrvatskoj upozoravao. Ne znam jesu li namjerno složili tako loš pravni tim prije početka suđenja ili je to bilo slučajno. Ali odmah sam rekao da meni taj tim ne daje vjeru da će posao obaviti kako treba, što se i dogodilo", kaže Kovačević u razgovoru za Index.

Tvrdi da je iz obrazloženja presude jasno da je hrvatski pravni tim svoj posao loše odradio. "Kao dokaz su koristili službene zabilješke, a to nije dokaz ni u hrvatskom pravosuđu, već samo početna spoznajna informacija. Kad netko koristi službenu zabilješku kao dokaz, to je dokaz samo o njegovom 'pravnom znanju'", kaže Kovačević.

Kovačević smatra da je napravljena ogromna greška kada je odlučeno da se u ovom postupku ne koriste usluge pravnih stručnjaka koji su u Haagu branili Čermaka, Antu Gotovinu i Mladena Markača. Radi se o pravnicima koji su, smatra Kovačević, puno bolje upućeni u detalje slučaja.

"To je nažalost bio tim blefera, umjesto da se uzela pobjednička ekipa koja je znala sve bitno za ovaj predmet. Vidljivo je da nisu radili kako treba, kad im i samo vijeće kaže: 'Pa nećete valjda očekivati da Srbija dokazuje vaše tvrdnje'. Ogromna greška je napravljena, ne znam je li namjerno ili slučajno, ali Miljenić i Pusić moraju snositi odgovornost jer su, prema mojim informacijama, predlagali Vladi sastav pravnog tima. Novac su potrošili, a od te ekipe nismo imali koristi", kaže Kovačević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.