Kosovski parlament usvojio Zakon o amnestiji: Prikuplja se peticija protiv Zakona

Foto: Guliver Image/Getty Images

KOSOVSKI parlament usvojio je dvotrećinskom većinom glasova Zakon o amnestiji na današnjoj drugoj plenarnoj sjednici. Za Zakon je glasalo 90 zastupnika, 17 je bilo protiv i jedan je bio suzdržan. Prethodno je Parlamentarna komisija za zakonodavstvo usvojila nacrt zakona o amnestiji koji je tijekom prvog zasjedanja Skupštine danas prijepodne usvojen u prvom čitanju.

Iz nacrta Zakona je potpuno izbačen član 3. koji je bio najsporniji za kosovske zastupnike i istovremeno je dodan član u kojemu se ističe da sva kaznena djela koja za rezultat imaju tjelesne ozljede i ubojstvo neće biti amnestirana.

Ovaj zakon proizlazi iz Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Predstavnici civilnog društva nastavili su ispred Skupštine prikupljanje potpisa za peticiju protiv zakona. Prikupljanje će biti nastavljeno do sutra navečer, a dosad je prikupljeno oko 7 500 potpisa. Da bi peticija bila predana predsjednici Kosova, koja daje zadnju riječ tj. potpisuje zakon, potrebno je najmanje 10 000 potpisa.

Civilno društvo smatra da ovaj zakon nije u duhu vladavine prava na Kosovu i ne odnosi se samo na amnestiju na sjeveru, već se njime amnestira još 69 oblika kaznenih djela južno od Ibra.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.