Kontra, Iskorak i Domine složni: Zagreb Pride je spotom odaslao krivu poruku i naštetio LGBT zajednici

O SPORNOM spotu kojim se najavljivao ovogodišnji Zagreb Pride, a koji je danas povučen nakon brojnih negativnih reakcija, čak i iz LGBTIQ krugova, očitovale su se i udruge Iskorak, Kontra te Domine. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Lezbijska grupa Kontra i Iskorak - Centar za prava seksualnih i rodnih manjina zalažu se za zaštitu obiteljskog života istospolnih parova već više od 10 godina. Zajedno s udrugom Domine iz Splita organizirali smo prvi i drugi Split Pride, koji su također imali zajedničku temu: uvažavanje različitosti i osiguravanje zakonskih zaštita za sve obitelji. Slogan prvog splitskog pridea je bio "Različite obitelji, jednaka prava", dok nam je ovogodišnji slogan bio "Jednake/-i pred zakonom" (referenca na ustavnu odredbu iz čl. 14.).

Smatramo da je spotom kojim je organizacija Zagreb Pride najavila svoj događaj odaslana pogrešna poruka i učinjena šteta LGBT zajednici i borbi za ljudska prava LGBT osoba, a osobito nastojanju naših organizacija da senzibiliziramo javnost za probleme s kojima se susreću istospolne obitelji.


Ljudska prava moraju biti osigurana jednako svim osobama i svim obiteljima. Jednako kao što tražimo uvažavanje i zakonske zaštite za svoje obitelji, zalažemo se i za uvažavanje svih obitelji.


Našim obiteljima nisu kroz Obiteljski zakon osigurana prava i obveze koja su dostupna i heteroseksualnim parovima i njihovim obiteljima.


Primjerice - istospolni par može živjeti zajedno 20 i više godina, ali ukoliko se jedna od partnerica razboli druga neće moći uzeti plaćeni dopust kako bi ju njegovala ili donositi odluke u hitnim slučajevima. Dijete koje odgaja istospolni par ne može imati zdravstveno osiguranje preko jedne od osoba koje se brinu za njega, ne može ju naslijediti, a ukoliko se zakonskoj skrbnici nešto dogodi, dijete će završiti u sustavu socijalne skrbi. Ovo su samo neki od primjera. Problemi s kojima se susreću istospolni parovi u Hrvatskoj potakli su nas da ukažemo na diskriminaciju.


Europski sud za ljudska prava zauzeo je stav da se istospolne zajednice smatraju obitelji prema Europskoj konvenciji o ljudskim pravima.


Tražimo od državnih institucija da usvoje izmjene Obiteljskog zakona, osiguraju istospolnim parovima prava iz braka i izvanbračne zajednice i na taj način osiguraju svim obiteljima u Republici Hrvatskoj jednaka prava".


Srdačan pozdrav,

Sanja Juras,
Koordinatorica Lezbijske grupe Kontre

Mirjana Kučer,

Koordinatorica Domina

Edo Bulić,

Koordinator Iskoraka

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.