Klausova Češka na izlaznim vratima EU-a: Nećemo biti dijelom federacije koju zagovara Barroso

EUROSKEPTIČNI predsjednik Češke, Vaclav Klaus, glatko je odbio prijedlog, odnosno viziju šef Europske komisije Jose Manuel Barrosa koji je kazao kako se EU mora transformirati u federaciju nacionalnih država.

Klaus je prvi europski državnik koji se javno pobunio protiv te Barrosove sugestije. "Snažno se protivim ideji koju je prezentirao Barroso. Jedino što cijenim kod ovog prijedloga jest to da su zagovornici dublje europske integracije po prvi puta otvoreno priznali svoje stvarne ciljeve", kazao je Klaus za portal Novinky, dodavši da se Češka 2004. godine priključila Europskoj uniji, a ne "federaciji u kojoj provincije postaju beznačajne".

EU se mora mijenjati, ali u suprotnom smjeru od onog kojeg zagovara Barroso

Upitan o tome hoće li se Češka priključiti takvoj federaciji koju zagovara Barroso, Klaus je odgovorio: "Sigurno ne. Baš obrnuto, trebamo početi razmišljati kako vratiti našu državnost i suverenitet. Europska unija treba se mijenjati u suprotnom smjeru od onog kojeg predlaže Barroso."



Česi sve veći euroskeptici

Čini se kako Klausovo viđenje situacije ima temelj i u općem sentimentu čeških građana, jer je online anketa koju je simultano s razgovorom proveo portal Novinky pokazala da se 62 posto građana slaže s Klausom i smatra da je EU u stanju raspada. Valja naglasiti kako je euroskepticizam sve jači među Česima, a to pokazuju i odluke čeških vlasti koje se tiču europskih poslova. Češka je uz Veliku Britaniju jedina zemlja koja je odbila potpisati pakt o fiskalnoj uniji, te je bila zadnja zemlja koja je, uz puno muke, potpisala Lisabonski ugovor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.