Kineski predsjednik upozorio Obamu na stav SAD-a o kineskim pomorskim sporovima

Foto: Guliver Image/Getty Images

KINESKI predsjednik Xi Jinping rekao je američkom predsjedniku Baracku Obami da bi Sjedinjene Države morale biti "poštene" kad su u pitanju Istočnokinesko i Južnokinesko more u kojima Kina ima cijeli niz teritorijalnih sporova.

"U vezi s pitanjima Istočnokineskog i Južnokineskoga mora, američka bi strana morala imati objektivan i pošten odnos, razlučiti pravo od krivoga i potruditi se da se postigne odgovarajuće rješenje i popravi stanje", prenijela je državna novinska agencija Xinhua Xijeve riječi.

Njih su se dvojica sastala tijekom nuklearnog summita u Nizozemskoj, a razgovarali su i o stanju u Ukrajini, Sjevernoj Koreji i suradnji svojih vojnih snaga.

Kina je u sukobu s nekima od svojih susjeda, posebno s Vijetnamom i Filipinima, zbog toga što svi polažu pravo na Južnokinesko more, potencijalno bogato naftom i plinom, a Kina tvrdi da je cijelo more njezino.

U Istočnokineskome moru Kina je sukobljena s Japanom zbog nekoliko nenaseljenih otočića.

Kina je više puta tražila od SAD-a da u tim sporovima ne staje ni uz koga i sa zebnjom prati kako Washington jača vojne veze u toj regiji, osobito s Tokijom i Manilom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.