Karadžićev svjedok: Armija BIH je sama ubijala po Sarajevu i Srebrenici da bi kasnije optužili Srbe!

Foto: Guliver Image/Getty Images

BIVŠI pripadnik policije BiH, zaštićeni svjedok u obrani Radovana Karadžića, rekao je danas pred Haškim tribunalom da je granatu na sarajevsku tržnicu Markale u zimu 1994. ispalila Armija BIH, kao i da su planski izazivali civilne žrtve u Srebrenici kako bi optužili bosanske Srbe i iznudili vojnu intervenciju NATO-a u korist muslimana, prenosi Radio Sarajevo.

Svjedok je svjedočio pod pseudonimom KW-586, skrivenog lika i elektronski izmijenjenog glasa, te je rekao da je kao pripadnik specijalne jedinice Biseri, 1992-94 godine, bio u osiguranju Predsjedništva BiH koje je zasijedalo u zgradi Narodne banke u Sarajevu. Karadžić je u sudnici citirao dokument vlasti BiH, kao potvrdu da je svjedok zaista bio u jedinici Biseri.

KW-586 tvrdi da je čuo razgovore na sastancima predsjednika Predsjedništva Alije Izetbegovića, njegovog sina Bakira, poglavara Islamske vjerske zajednice BiH reis-ul-ulema Mustafe Cerića i drugih dužnosnika. Njih optužuje da su planski izazivali civilne žrtve u Sarajevu, kao i u Srebrenici.

Prema njegovim riječima, najsnažniji utjecaj na Izetbegovića imao je Mustafa Cerić. Tvrdi da je čuo njih dvojicu kako pričaju o tome što bi se dogodilo kada bi granata pala na Markale, a nakon par dana to se i dogodilo. KW-586 kaže da je Armija BIH tu granatu ispalila po naređenju generala Sefera Halilovića iz sela Mrkovići.

Također tvrdi da je Izetbegović htio izazvati masovnu patnju muslimana i provocirati Srbe da uzvrate vatru na civilne objekte, uključujući i bolnicu kako bi isposlovao intervenciju Zapada.

U proljeće 1994. godine, po izjavi KW-568, Izetbegović i reis-ul-ulema Cerić susreli su se sa zapovjednikom 28. divizije ABiH u Srebrenici, Naserom Orićem, i naložili mu organizaciju napada na okolna srpska sela kako bi "isprovocirali Srbe" da odgovore na napade, naglasivši da "žrtve nisu bitne na putu Svevišnjeg".

Tužiteljica Caroline Egerton opisala je svjedokov iskaz višestrukom teorijom zavjere te ustvrdila da je on sve izmislio kako bi se dodvorio "onima koji ga sada štite".

Nazivajući njegovu priču "čistom izmišljotinom", tužiteljica je podsjetila svjedoka da je u vrijeme prve eksplozije na Markalama general Halilović već bio smijenjen i "nije ni bio u ABiH".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.