Kap je prelila čašu, medicinski djelatnici 18. rujna kreću u štrajk: "Sustav na nama već godinama štedi milijarde!"

Ilustracija: Arhiva

ODLUKA je konačna - medicinske sestre, tehničari i liječnici 18.rujna će u štrajk do ispunjenja zahtjeva. Kap koja je prelila čašu bio je kolektivni ugovor i propali pregovori, a štrajkaši uoči akcija poručuju: 30 posto su nam manje plaće, premalo nas je i ne plaćaju nam prekovremene.

"Imamo po 300 ili 500 prekovremenih sati u pola godine. Probajte nas razumjeti da nam je dosta terora koji se godinama provodi nad nama. Mi radimo za pet ljudi. Ne možemo raditi za pet ljudi, a primati jednu plaću. Sustav već godinama šteti milijarde", rekla je predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak.

Vlast danas šuti. Resorni ministar Rajko Ostojić jučer je poručio kako će i u vrijeme sindikalnih akcija omogućiti operacije i rješavati hitne slučajeve.

Novi problem koji mu je danas osvanuo na stolu je pismo Hrvatske udruge pacijenata koje brine nova reforma u zdravstvu. Kažu da pogoduje bogatima jer ne rješava problem neiskorištenih bolničkih kapaciteta, a insinuiraju i da bi liječnici moli naplaćivati dio usluga i mimo HZZO-a. Istodobno, iz HZZO-a poručuju kako nema problema u provedbi naputaka te da ni jednom pacijentu neće biti uskraćen lijek.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.