Kalifornijski zakonodavci traže ukidanje prava na "osobno uvjerenje" o cijepljenju djece

Foto: Hina

U ODGOVORU na pojavu ospica u kojoj je zaraženo više od 100 ljudi, dvojica kalifornijskih zakonodavaca traže ukidanje roditeljskog prava da svoju djecu izuzmu od cijepljenja u školama na temelju osobnih uvjerenja.

Kalifornijski zdravstveni službenici kažu da su ospice dijagnozirane kod 92 ljudi, epidemija je povezana s osobom iz inozemstva koja je bila u turističkom razgledavanju Disneylanda.

Pojava ospica je ponovno aktualizirala dugotrajnu nacionalnu raspravu oko "pokreta protiv cijepljenja" koji širi strah među roditeljima na temelju znanstveno neutemeljenih tvrdnji o nuspojavama, piše Reuters.

> "Pismo roditelju necijepljenog djeteta koji je moju obitelj izložio ospicama"


"Velik broj necijepljenih učenika ugrožava javno zdravlje ne samo u školama već i široj zajednici. Mi moramo poduzeti korake da naše škole ostanu sigurne, a učenici zdravi," piše u izjavi senatora Bena Allena koji sponzorira novi paket zakona zajedno s demokratskim kolegom Richardom Panom.

Ukoliko se usvoje nove mjere Kalifornija će postati 33 država u kojoj je roditeljima zabranjeno da odbiju cijepljenje djece pozivajući se na osobna uvjerenja.

Nakon intenzivnih napora oko cijepljenja djece Sjedinjene Američke Države su u 2000. godini proglasile "eliminaciju ospica" na svom teritoriju da bi prošle godine zabilježile najveći broj oboljelih u posljednja dva desetljeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.