Kako vlada SDP: Povećavaju porez na dječju hranu, a ulizuju se novinskim izdavačima

Foto: Hina

HRVATSKI sabor prihvatio je predložene izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV). Međustopa PDV-a tako je povećana s 10 na 13 posto.

Istovremeno, određeno je da će sve dnevne novine plaćati PDV po povlaštenoj stopi od pet posto. Ukinuta je tako odredba da PDV po povlaštenoj stopi plaćaju samo tiskovine koje imaju više od 25 tisuća riječi.

Prema novom zakonu, povećana međustopa od 13 posto odnosi se na ugostiteljstvo i turizam, šećer, dječju hranu, isporuku vode, kao i ulaznice za koncerte, časopise za kulturu i umjetnost.

Istovremeno, vlada Zorana Milanovića i saborska većina Kukuriku koalicije čini ustupke novinskim izdavačima, kojima je omogućeno da PDV plaćaju po najnižoj mogućoj stopi.

Protiv povećanja stope PDV-a u turizmu već jučer su se, na kongresu hotelijera, pobunili turistički djelatnici. Kristian Šustar, predsjednik Udruge poslodavaca u turizmu tvrdi da će turizam zbog ove odredbe do 2020. ostati zakinut za oko dvije milijarde kuna, kao i da će pasti stopa zapošljavanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.