Kako je urotnik iz 17. stoljeća postao lice revolucije 21. stoljeća: Tko je Guy Fawkes?

OVE SUBOTE diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, ljudi će izaći na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo protiv uvođenja ACTA-e ("The Anti-Counterfeiting Trade Agreement" - Trgovinski sporazum protiv krivotvorenja). Inicijativa je krenula od već svima dobro poznate hakerske mreže Anonymous koja za svoj vizual koristi masku s likom Guya Fawkesa, urotnika koji je 5. studenoga 1605. godine namjeravao dignuti u zrak britanski parlament i ubiti kralja.

Urota je spriječena, sudionici su pohapšeni, a među njima i Guy Fawkes, pravim imenom Guido. Urotnici su potopljeni, obješeni i raščetvoreni. Cijeli čin kasnije je nazvan "Gunpowder plot" (Barutna zavjera), a 5. studenoga se u Engleskoj obilježava “Dan Guya Fawkesa".

Lik i djelo Guya Fawkesa oživio je engleski pisac Alan Moore, najpoznatiji po svojim stripovima, kada je 1982. godine izdao seriju od 10 stripova "V for Vendetta" (O za Osvetu) koje je ilustrirao David Lloyd. Moore smješta protagonista u fašističku distopiju u kojoj on pokušava srušiti britansku vladu i korumpirane medije. Nakon ekranizacije stripa 2005. godine istoimenim filmom "V for Vendetta" redatelja Jamesa McTeiguea, maska s likom Guya Fawkesa postala je zaštitni znak borbe protiv fašističke i nadgledajuće države.

Najprije ju je 2008. godine preuzela svjetska anarhična mreža hakera Anonymous, a diljem svijeta se proširila kada je postala zaštitni znak "Occupy Wall Street" pokreta.

Borba čiji je Guy Fawkes simbol tako se provlači kroz već nekoliko stoljeća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.