Kajin traži referendum: Plomin na ugljen će nas koštati 650 milijuna eura skuplje nego na plin

SABORSKI zastupnik IDS-a Damir Kajin danas je na konferenciji za novinare kazao da će nas termoelektrana Plomin na ugljen stajati između 800 milijuna i milijardu kuna, dok će nas ona na plin stajati 350 milijuna kuna.

"Profesor Enco Tirelli, koji je sagradio posljednju termoelektranu na ugljen u Hrvatskoj, naprosto moli da se Plomin C s ugljena prebaci na plin s obzirom da plin prolazi svega tri kilometara od Plomin Luke, ali nitko ga ne sluša", kazao je Kajin te iznio svoju računicu da ćemo termoelektranu na ugljen platiti čak 650 milijuna eura više nego onu na plin, piše Radio Labin.

Renta općina neće biti "Bog zna što"

"Kilovat sat proizveden na ugljen koštat će 7,8 centi, a na plin bi koštao 6,2 centi. Ugljen je stara tehnologija, a plin nova", prenio je Kajin Tirelijeve argumente za gradnju elektrane na plin. Uz to je dodao i da Italija na svom sjeveru sve što gradi, gradi na plin.


"Cijena će se u konačnici sa ovih 6,2 centa na 7,8 centa i od 350 milijuna eura do 800 milijuna eura prebaciti na građane", rekao je Kajin i dodao da iskustvo govori da renta gradova i općina "neće biti Bog zna što".

Istarski čelnici trebaju biti glasniji

HEP je već objavio javni poziv potencijalnim investitorima za gradnju trećeg bloka Plomina, a Kajin im poručuje neka još jednom razmisle. "Neka dobro razmisle što čine i još jedanput konzultiraju struku", kazao je Kajin i dodao da prije toga trebaju građanima na referendumu ostave mogućnost da biraju između plina i ugljena. Smatra kako bi to mogao biti i savjetovani referendum koji ne bi obvezivao HEP i državu da moraju provesti tu odluku.

Kritiku je uputio i uglavnom IDS-ovcima iz lokalnih i županijskih vlasti koji su uključeni u proceduru vezanu za gradnju plominske termoelektrane. "Trebali bi biti još glasniji i ljudima u ministarstvima i Vladi objašnjavati stavove građana Labinštine", zaključio je Kajin. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.