Kad već priča viceve, što Josipović ne ispriča i onaj o spašavanju Skalinade i šetnji s Kerumom

Foto: Hina

HIT DANA Josipovićev je vic o Papi, policajcu i Karamarku. Vozi Papa, a policajac misli da vozi Boga, ispričao je Josipović na jučerašnjem Pričiginu, godišnjem okupljanju ljubitelja dobre priče i viceva. S obzirom da je Pričigin autohtoni splitski proizvod, šteta što predsjednik nije ispričao vic  domaće tematike. 

Čitatelji Indexa sigurno će se sjetiti kako je Josipović prvi put pohodio gradonačelnika Keruma te se s njim lijepo prošetao po Zapadnoj obali koja je tog rujna 2011. godine još bila prilično raskopana i prekopana. Dok je Josipović sa zaštitnom kacigom na glavi gacao s Kerumom po Obali pred hotelom Marjan, ljudi iz predsjednikovog ureda čudom su se čudili što netko može imati protiv toga da se gradski novci sipaju u investiciju koja diže vrijednost gradonačelnikovoj nekretnini.

Nije razina...

Nije Josipovićevim ljudima bilo najjasnije, a nije bilo jasno ni samom predsjedniku, koji se odmah naljutio kada su ga pitali što on misli o Zapadnoj obali i sukobu interesa gradonačelnika i poduzetnika Keruma.

"Nije razina predsjednika države da sugerira tijelima lokalne uprave kako će raspolagati svojim proračunskim prihodima", s visoka je odbrusio Josipović. Tada još nismo znali, ali smo ubrzo doznali da se predsjednik zapravo samo dobro šalio i glumio ljutnju za koju nije bilo nikakvog razloga. Dapače. 

Koji dan kasnije saznalo se i zašto je predsjednik prvi put došao u posjet Kerumu kojeg je dotad u širokom luku zaobilazio. Grad Split je, naime, sa 630 tisuća kuna iz proračuna potpomogao Skalinadu, tvrtku koju kao direktor vodi rođak predsjednika Josipovića koji se i sam zove Ivo Josipović. Kerum na Keruma, Josipović na Josipovića. Baš dobar vic. 

Novac za Bajićevu ženu

Novac je, inače, Skalinadi trebao kako bi isplatila odvjetnicu koja je zastupala Grad Split u parnici oko festivala. Pokojni Zdenko Runjić tužio je Grad Split, ali je parnicu izgubio te je Skalinada trebala isplatiti novac supruzi glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koja je u parnici zastupala Grad. Skalinada novca nije imala pa je zaprijetila opasnost da se tvrtka zbog ovrhe Bajićeve supruge ugasi, a Split izgubi manifestaciju Runjićeve večeri na kojoj je predsjednik Ivo Josipović svojedobno dijelio nagrade, a sada dolazi, sluša i daje pozitivne komentare o izvođačima koji reinterpretiraju Runjićeve klasike.

Đir s Kerumom po Zapadnoj obali

Pričanje vica o Skalinadi i Josipoviću nije nikako dobro leglo Šimi Lučinu, SDP-ovom saborskom zastupniku. Čuvši kako jedan od kandidata za Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa iznosi egzaktan slučaj političke trgovine predsjednika Josipovića pod geslom Skalinada za đir po Zapadnoj obali, Lučin se uzvrtio na stolcu te postavio pitanje kandidatu:

"Mislite li da su Runjićeve večeri potrebne Splitu?"

Petica za zalaganje Lučinu, a petica i predsjedniku Josipoviću za snalaženje u neugodnoj situaciji. Kada smo nedavno napokon pomislili da ćemo ga pitati oko đira na Zapadnoj obali i Skalinade, u korijenu je sasjekao pitanje te dao odgovor: "Skalinada je radila i prije, a radit će i poslije Željka Keruma u slavu velikog skladatelja Zdenka Runjića."

Skalinada živi vječno

Doznali smo tako da Skalinada živi vječno, ali smo ostali uskraćeni za obrazloženje uzročno-posljedične veze lagane šetnje po Zapadnoj obali i spašavanja Skalinade. Šlag na tortu dodao je gradonačelnik Baldasar, koji se kao pravi domaćin umilio Josipoviću.

"Uvijek je lijepo kada dođe predsjednik", blagonaklon je bio Baldasar, koji je za jednog od tih lijepih posjeta bio u sastavu Gradskog vijeća koje je podržalo spas Skalinade sredstvima gradskog proračuna, odnosno, proračunskog prihoda jedinice lokalne uprave, dakle upravo onoga o čemu je Josipović govorio, a da ga o tome nitko nije pitao. Što se kaže, svak se češe, gdje ga svrbi...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.