Južnoafrički rudari sukobili se s policijom, ubijeno najmanje 36 osoba

VIŠE TISUĆA naoružanih južnoafričkih rudara sukobilo se s policijom kod rudnika Marikana nakon što je obustavljena proizvodnja zbog smrti deset osoba u sukobima između suparničkih sindikata. U sukobima je, kako se navodi, poginulo najmanje 36 osoba.

Dvadesetak policijskih službenika je uz pomoć helikoptera u srijedu okružilo 2.500 rudara naoružanih mačetama, palicama i drugim oružjem.

"Situacija je pod kontrolom, ali napeta. Zauzeti smo pregovorima i poslali smo veliki broj snaga na područje", rekao je Dennis Adrio, glasnogovornik nacionalne policije, prenosi Al-Jazeera.

Posljednje informacije govore da je u sukobima policija upotrijebila automatsko oružje te da je na mjestu događaja ubijeno 36 osoba. Upozoravamo da video sadrži uznemirujući sadržaj.

Nakon više od 12 sati šutnje, napokon se oglasio ministar unutarnjih poslova Nathi Mthethwa koji je potvrdio da je najmanje 30 rudara poginulo kada je policija pokušala rastjerati 3.000 štrajkaša, naoružanih mačetama i štapovima, kod rudnika platine Lonmin de Marikana. Mediji su objavili da je ubijeno najmanje 36 štrajkaša.

"Puno ljudi je ozlijeđeno i brojke rastu", rekao je ministar Mthethwa u intervjuu za Talk Radio 702.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.