Josipović u Baranji jučer obišao političare u sukobu interesa, ali i vladiku Jovana

Foto: compas.com.hr

PET DANA prije odlučujućeg glasanja u drugome krugu predsjedničkih izbora, Ivo Josipović je u svojoj nacionalnoj turneji odlučio pokriti ama baš sve skupine glasača koje se pokriti mogu.

A pravo glasa, upareno s određenom količinom utjecaja na tuđe glasačke sklonosti, u Hrvatskoj imaju i dužnosnici i funkcioneri koji su, s jedne strane, osuđeni ili kojima se sudi za kriminalne radnje, ili pak, s druge strane, u sukobu interesa prema mišljenju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Naravno, ne može se očekivati da je Josipović upoznat s biografijama čelnika svake općine i svakoga grada u Hrvatskoj, no to nas opet dovodi do Ahilove pete njegove kampanje - loše pripreme, trome koordinacije i površnog planiranja.

Josipović se tako jučer u Općini Petlovac u Baranji okružio isključivo probranom ekipom belomanastirskih političara, prenosi Radio Baranja.

Koktel zlouporabe položaja, klevete i sukoba interesa

Među njima se našao Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira koji je na osječkom Županijskom sudu u travnju nepravomoćno osuđen na osam mjeseci zatvora te uvjetno na dvije godine, zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.

Ni Zoran Kranjčec, dogradonačelnik Belog Manastira koji je pravomoćnom presudom osječkog Općinskog suda proglašen krivim zbog klevete, nije propustio priliku da iskaže potporu predsjedniku Josipoviću.


S Josipovićem se podružio i Predrag Stanojević, zamjenik gradonačelnika Belog Manastira kojeg je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 28. lipnja 2013. obvezalo na odstupanje s upravljačke pozicije obrta "M ugostiteljstva" zbog sukoba interesa.

I Anđelko Balaban, načelnik općine Jagodnjak kojeg je Povjerenstvo 13. studenoga 2014. proglasilo krivime za povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa zbog istovremenog obnašanja dužnosti općinskog načelnika Općine Jagodnjak i obavljanja funkcije člana Nadzornog odbora trgovačkog društva Vodoopskrba d.o.o. te obavljanja funkcije upravitelja zadruge Poljoprivredna zadruga Naše selo, iskazao je jučer svoju podršku Josipoviću.

S aktualnim predsjednikom našao se i Drago Dominić, bivši općinski načelnik Općine Petlovac koji je 25. veljače 2014. proglašen krivim za kršenje Zakona o sukobu interesa zbog istovremenog obnašanja dužnosti i obavljanja funkcije člana nadzornog odbora trgovačkog društva RIZ-odašiljači d.d.



Posjetio i vladiku Jovana


Predsjednik Josipović našao je jučer vremena i da se sastane s pravoslavnim episkopom Jovanom u Pakracu, a iz Ureda predsjednika ističu kako se radi o protokolarnom posjetu, prenosi compas.com.hr.


Zanimljivo je kako je Josipović našao vremena za obići pravoslavnog episkopa, ali u njegovom ispunjenom rasporedu tako ipak nije bilo vremena za obilazak drugih vjerskih zajednica i građana Pakraca.

Compas.com.hr tako prenosi kako su iz Ureda predsjednika priopćili da "Predsjednik ima izuzetno dobre odnose sa svim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa tako i s Kršćanskom adventističkom crkvom, Baptističkom crkvom te Evangeličkom crkvom čije crkvene općine postoje u Pakracu. Posjetio je mnoge lokalne zajednice spomenutih crkava u mnogim gradovima Hrvatske i nada se da će u skoroj budućnosti biti prilike i za posjete crkvenim općinama spomenutih vjerskih zajednica u Pakracu. Isto se odnosi i na Katoličku crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i na grkokatoličku Slavonsku eparhiju".

Skora budućnost se, očigledno, odnosi tek na vremenski period nakon 11. siječnja.

Na pitanje o sastanku s pakračkim vladikom te smatra li da će pripadnici srpske nacionalne manjine prestati bojkotirati izbore i glasovati u drugom izbornom krugu, Josipović je odgovorio kako građane ne dijeli po nacionalnoj pripadnosti te da se ne može jednostavno zaključiti da je netko bojkotirao izbore prema teritorijalnom rasporedu.

"Kad je riječ o podršci, nisam zato išao kod vladike. On je novi na toj dužnosti i već smo dugo dogovarali susret, a smatram dobrim da kao država njegujemo dobre odnose sa svim vjerskim zajednicama", rekao je Josipović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.