Josipović o sporazumu Tuđman-Izetbegović: Ako su to granice iz Jugoslavije, treba ga ratificirati

PREDSJEDNIK Ivo Josipović u Sarajevu sudjeluje na Međunarodnom susretu za mir na kojem će prisustvovati visoki državni dužnosnici i i vjerski poglavari iz cijelog svijeta. Završnog dana bit će proglašen i potpisan zajednički dokument o miru. Inicijativa za održavanje susreta pokrenuta je u suradnji s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini, Srpskom pravoslavnom crkvom, Vrhbosanskom nadbiskupijom i Židovskom zajednicom u BiH, a ima i punu podršku Vladinih institucija.

"Ne želimo gledati prošlost. Želimo vidjeti da se ovdje događa suživot različitih religija koje žele živjeti zajedno", rekao je uoči održavanja Skupa predsjednik Zajednice Svetog Egidija, Marco Impagliazzo.

Skupu će se, između ostalog, obratiti patrijarh Srpske pravoslavne crkve, irinej reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Mustafa efendija Cerić, nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Židovske zajednice u BiH, Jakob Finci, irinej rej sulejman islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Efendija Cerić, nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik židovske zajednice u BiH Jakov Finci.

"Mi u Sarajevu živimo na ovakav način već stotinama godinama i nama nije bilo potrebno da nas netko uči suživotu jer suživot je ono što je naša svakodnevica. Nažalost, rat je pomalo poremetio te odnose, ali rekao bih da među ljudima na ulici i među ljudima u susjedstvu odnosi nisu poremećeni i mi smo nastavili da živimo zajedno. Upravo je u tome, rekao bih, draž ovakvog jednog susreta gdje će veliki broj pripadnika različitih religija imati priliku i da porazgovara i da u krajnjoj liniji, upozna sve ono što mi u Sarajevu znamo već gotovo 500 godina", istaknuo je Finci.

U radu skupa sudjelovat će i hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji se danas susreo s nadbiskupom Vrhbosanskim kardinalom Vinkom Puljićem i članovima Predsjedništva BiH. Među sudionicima skupa su, uz ostale, predsjednik vijeća Europe Herman Van Rompuy, talijanski premijer Mario Monti, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te srbijanski premijer Ivica Dačić.

Josipović u Sarajevu komentirao ratifikaciju sporazuma Tuđman-Izetbegović


Na rješenje graničnih pitanja sa Bosnom i Hercegovinom i ratifikaciju sporazuma Tuđman-Izetbegović, u Sarajevu se, na Međunarodnom susretu za mir, osvrnuo predsjednik Ivo Josipović: "Ako su te granice one koje možemo smatrati granicama bivših Republika, socijalističkih Republika bivše Jugoslavije, onda mislim da takav sporazum, bez puno razmišljanja, naprosto treba ratificirati, ali ako to nije slučaj, ako se granice mijenjaju, ako neki dijelovi teritorija odlaze i Hrvatske ili neki dijelovi teritorija dolaze, onda to treba vrlo jasno i transparentno reći i ako Vlada predlaže ratifikaciju, mora isto tako reći koje su koristi i zašto mi to činimo", istaknuo je Josipović.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.