Još se ništa ne zna: Splitskom HDZ-u obljetnica važnija od gradonačelničkog kandidata

Foto: Vojko Bašić / Cropix

PREMDA se očekivao Gradski odbor i odluka o kandidatu za gradonačelnika, splitski HDZ cijelu je stvar prolongirao za idući tjedan. Oklijevanje nije dobar pokazatelj. HDZ-ovci su dosad već u nekoliko navrata odgađali odluku, nikako da stvar privedu kraju.

Prvo obljetnica, a onda kandidat

"Bilo je razmišljanja da se Gradski odbor danas održi, ali smo termin prebacili za idući tjedan kako se na taj način ne bi zasjenila obljetnica HDZ-a u subotu", kaže Petar Škorić, predsjednik HDZ-a Split.

Na proslavu godišnjice osnivanja stranke u Splitu stiže i šef Tomislav Karamarko, ali to ne bi trebalo biti od nekog posebnog značaja, budući da je ne tako davno već boravio u Splitu na obilježavanju smrti dr. Franje Tuđmana. Bilo je to prije nepunih mjesec dana, i tada se očekivala odluka o kandidatu pa se nije ništa dogodilo. 

Anđelinović vodi, ali Visković ne odustaje

Inače, prema najnovijim informacijama iz HDZ-a, navodno je propala zamisao Kerumove zamjenice Anđelke Visković da osigura kandidaturu, što je rasplet kakav priželjkuju pašalićevci i tajnik stranke Milijan Brkić Vaso. Ipak, na nju se i dalje računa u slučaju da šef splitske patologije dr. Šimun Anđelinović odustane od kandidature. Navodno se samo čeka njegov pristanak. 

Izvori iz HDZ-a navode kako je opet oživjela nada da se na kandidaturu unatoč poznim godinama nagovori akademik Davorin Rudolf. Svoju šansu iz prikrajka i dalje vreba Matko Marušić, bivši dekan splitskog Medicinskog fakulteta, no njemu je otegotna okolnost što je u Splitu tek odnedavno.  

HDZ će opet imati skrivenog kandidata?

Kada se vidi koliko se HDZ-ovci muče oko kandidata za gradonačelnika u dva najveća hrvatska grada, nije nikakvo čudo što se smatra da će njihovi kandidati ionako biti "pro forme", a da će članstvo ipak dobiti naputak da podrži nekog drugog, poput Bandića u Zagrebu ili Keruma u Splitu. Koncept nije nov, u Splitu ga je konkretno oprobao Ivo Sanader, prvo s Listom Velog mista, a potom i Kerumom.

Ako se tako gleda, onda zapravo i nije bitno koga će HDZ-ovci odabrati da ih vodi u pohodu na Banovinu. Savez s HGS-om potreban im je, osim toga, i ako žele sačuvati vlast u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pitanje je, međutim, hoće li im i to biti dovoljno u slučaju saveza SDP-a i don Ivana Grubišića, koji se nameće kao prirodna protuteža udruženim snagama desnice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.