Jelušić u Saboru o izvješću Državnog ureda za reviziju: Ne bih htio da ovo izgleda kao ispovijed u crkvi

Foto: Hina

SABORSKI zastupnici raspravljaju o izvješću državne revizije za 2013. godinu. Obavljeno je 318 revizija, od čega 269 financijskih i 49 posebnih. Od ukupnog broja revizija Ured je izrazio 75 bezuvjetnih mišljenja, 193 uvjetna i jedno nepovoljno mišljenje.

SDP-ov Ivo Jelušić upozorio je na čak 60 posto uvjetnih mišljenja i istaknuo kako nisu sva mišljenja jednako teška. "Nije svejedno je li napravljena pogreška ili se radi o kršenju zakona", rekao je Jelušić.

"Ne bih htio da ovaj izvještaj državne revizije izgleda kao ispovijed u crkvi gdje kažeš što si napravio, svećenik kaže da je to grijeh, dobiješ pokoru, onda je riješiš ili ne riješiš i ideš dalje. I ponovno kad dođeš, ako si ponovno griješio, dođeš na ispovijed pa ponoviš isti postupak", kazao je Jelušić.

"Nedopustivo je ignoriranje revizijskih nalaza"

Državna revizija i u današnjoj je saborskoj raspravi uglavnom dobivala visoke ocjene za svoj rad, no zastupnici su problematizirali podatak da velik broj subjekata ignorira, odnosno ne postupa po revizijskim nalazima.

Čak 38 posto subjekata iz 2011. nije postupilo po preporukama, upozorava Ivo Jelušić (SDP) i napominje kako bi za iščitavanje trenda ipak trebalo imati podatke unatrag nekoliko godina.

Jelušić kaže da nije svejedno radi li se kod uvjetnih mišljenja o formalnim propustima ili kršenju zakona. Ne bi, ističe, htio da izvještaji Revizije izledaju kao ispovijed u crkvi, "kažeš što si napravio, svećenik kaže to je grijeh, dobiješ pokoru, pa to riješiš ili ne riješiš i ideš dalje".


Za vaše dužnosnike to su formalne greške, da su to učinili HDZ-ovi bilo bi kazneno djelo, uzvraća Josip Đakić (HDZ) pozivajući se na podatak da je 13 od 20 ministarstava dobilo uvjetna mišljenja, odnosno da je, kako kaže, proračunska sredstva trošilo mimo kontrole i plana.

I Srđan Gjurković (HNS) suglasan je da se nalazi Revizije moraju poštovati. Od 1056 preporuka, nije postupljeno u 403 i to nije dobro, kaže Gjurković i poručuje da unutar vladajuće koalicije za to neće biti popusta.

Goran Marić (HDZ) tvrdi kako hrvatski javni dug i deficit ne bi bili tako visoki da je Revizija ostvarivala svoje zadaće. Državna revizija uspavala se u panegiricima, nije vidjela što je trebala, najviše je griješila propustom, rekao je Marić koji je ipak suglasan da se unatrag dvije godine Revizija preoblikovala u najstručniju instituciju u državi.

SDP-ova Ingrid Antičević-Marinović ne slaže se da je Revizija spavala. Nije, kaže, bilo ujednačenosti, no rad Revizije je iz godine u godinu bolji. "Nije spavala, ali je imala snene oči", ustrajao je Marić.

I Hrvoje Nekić (SDP) slaže se s pohvalama, no primjećuje da revizija bolničkog sustva nije rađena gotovo deset godina. Negdje nije otišla ni deset, 15 godina, no natjerajmo Vladu da odobri nove revizore, umjesto da osniva nove agencije, uzvraća Marić.

Glavni državni revizor Ivan Klešić rekao je da se sa 228 revizora ne može obraditi 14.000 subjekata koji su u nadležnosti Državne revizije.

Zato se koristimo metodologijom tematskih revizija, kao što smo radili bolnice, nacionalne parkove i sportske zajednice, pojasnio je Klešić.

Ivan Šuker (HDZ) kaže kako se u izvješću Revizije vide činjenice koje su utjecale na skok deficita u prošloj godini s 10 na 17 milijardi kuna.

S obzirom da se u protekle dvije godine govorilo o novim kolektivnim ugovorima i pravima zaposlenika u javnim službama, bilo bi zgodno da je revizija u ministarstvima prosvjete i zdravstva prokopala po tim ugovorima, rekao je Šuker.

"Zašto je deficit proračuna tako naglo u 2012. pao na 10 milijardi i zašto je tako naglo skočio na 17 milijardi u 2013. godini", upitao se Šuker. Vladajućima je poručio da njihove priče o fiskalnoj konsolidaciji i uvođenju reda u javne financije padaju u vodu, a da rezultat njihovog nereda u Bruxellesu nitko neće progutati.

Šuker se nada će Zakon o fiskalnoj odgovornosti nekoga politički i moralno "klepnuti po glavi" tako da više nikome ne padne na pamet trošiti više od odobrenog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.