Jelić: Vlada kasni s podacima pa karlovački proračun izrađujemo na temelju ilegalnih informacija

Foto: FAH

KARLOVAČKI župan Ivan Vučić rekao je danas u vezi s najavljenim izmjenama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi "nek' ukinu županije, ali taj posao netko mora raditi", u 20 županija radi 1946 osoba, a u raznim agencijama 6500.

"HDZ će, kada dođe na vlast, provesti restrukturiranje, neće ukidati, već će primjerice općine s 3500 stanovnika imati načelnike volontere, kao u Austriji", rekao je Vučić na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća karlovačke Županijske gospodarske komore.

Oštre kritike spram središnje vlasti

Župan Vučić i gradonačelnik Karlovca Damir Jelić na sjednici su oštro kritizirali središnju vlast. Vučić je ocijenio da je Vlada neprovođenjem strukturnih reformi svoje odgovornosti prebacila na lokalnu samoupravu, koja je sada prisiljena raditi nepopularne mjere jer se proračuni županija i jedinica lokalne samouprave smanjuju za 1,8 milijarda kuna.

"Po meni, time se smanjuju izravna ulaganja i pomoć gospodarstvu, subvencije, ulaganja u obnovljive izvore energije. Prikazuje se da su to učinili župani, gradonačelnici i načelnici. Ne, to je učinila Vlada, koja je trebala učiniti strukturne reforme, a nije", rekao je Vučić.

Gradonačelnik Damir Jelić (HDZ) rekao je da će udar na proračun grada sljedeće godini biti teži nego onaj koji se dogodio 2009. godine dolaskom svjetske krize.

Jelić: Sljedeće godine Karlovcu će faliti 20 milijuna kuna


"Zbog novog načina oporezivanja plaća i zbog ukidanja područja posebne državne skrbi, u karlovačkom gradskom proračunu za 2015. godinu nedostajat će oko 20 milijuna kuna, što vodi povećanju prireza, povećanju komunalne naknade za poduzetništvo i za stanovništo, sve do povećanja cijene vrtića i produženog boravka u školama", rekao je Jelić

Odluke nisu brzoplete, nego su „dobro i debelo provarene, uz puno neprospavanih noći jer će sadašnji proračun grada Karlovca s 213,7 milijuna kuna pasti na 188,1 milijun".

"Radimo proračun na temelju ilegalnih informacija"

Jelić je rekao kako od Vlade još nisu dobili tzv. ulazne podatke za izradu proračuna iako je običaj da oni stignu do 1. srpnja, a gradovi svoje proračune moraju 'izbaciti' najkasnije za desetak dana.

"Nismo dobili ulazne podatke i radimo svoj proračun na osnovi ilegalnih informacija koje nam šalju kolege iz vladajuće stranke te na temelju novinskih napisa i telefonskih informacija iz Ministarstva financija. A što bi bilo da nismo napravili proračun? Grad bi došao u privremeno financiranje. Groteskno je sve to i pitamo se je li uopće moguć progres na ovaj način organiziranosti, od nacionalne do lokalne razine", rekao je Jelić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.