Jelavić: Propisi su nam dobri, ali praksa nije i zbog toga posljedice trpe djeca

Foto: Damjan Tadić/Cropix

PRAVOBRANITELJICA za djecu Mila Jelavić je danas u Hrvatskoj odvjetničkoj komori u Splitu predstavila dva važna zbornika. Prvi pod nazivom 'Dijete u pravosudnom postupku' objedinjuje 16 radova posvećenih različitim aspektima zaštite prava djeteta u pravosudnom sustavu. "Iako je Hrvatska u svoje zakonodavstvo ugradila odredbe usmjerene na zaštitu prava djece, praksa i dalje pokazuje niz slabosti u funkcioniranju sustava zaštite djece u pravosudnom postupku", rekla je pravobraniteljica Mila Jelavić.

"Propisi su dobri i oni su uz bok propisa najmodernijih država i sustava. Nažalost, praksa nam uvijek kaska i to je ono na čemu moramo puno više raditi. Primjena u praksi je nešto što je nama boljka i što nije dobro. Posljedice trpe djece, a moramo činiti više da se to ne događa", rekla je Jelavić.

Zbornik 'Zaštita prava i interesa djece s problemima u ponašanju', obuhvaća radove s triju stručnih skupova Ureda pravobraniteljice za djecu. Radovi sa skupova održanih u Rijeci, Osijeku i Zagrebu donose različita gledišta zaštite djece s problemima u ponašanju, od stručnih i praktičnih smjernica utemeljenih na istraživanjima, do elaboriranja učinkovitosti određenih državnih sustava koji se njima bave. Jelavić ističe kako probleme u ponašanju ipak riješavano kada su već eskalirali, jer ne registriramo problem na vrijeme.

"Nažalost, to su djeca koja često puta takvim istupom skreću pažnju na sebe jer nitko nije otkrio njihovu patnju, nitko nije otkrio jesu li to možda zlostavljana djeca. Do tih ispada ne bi došlo, ali smo zapravo mi krivi, mi pored kojih djeca žive, a da uopće ne primjećujemo koji su njihovi problemi. Brojni su stručnjaci za to zaduženi - od vrtića, škole, ustanova socijalnih skrbi i drugih do, na koncu konca, roditelja. Roditelji su prvi"

Upravo zbog toga ima dosta nasilja među djecom, kaže Jelavić i dodaje kako je to sve posljedica nedovoljne ažurnosti u detektiranju problema, ali i u prebacivanju odgovornosti.

"I ne reagiramo. Nekako se ponekad prebacuje odgovornost s instutucije na instituciju što nije dobro. Djeca su naša zajednička odgovornost. Nisu djeca samo odgovornost socijalns krbe, obrazovanja, pravosuđa ili policije, nego su zajednička odgovornost"

Namjera Ureda pravobraniteljice za djecu jest da ovi, danas predstavljeni zbornici mnogim nastavnicima, pedagozima, psiholozima, socijalnim radnicima, odgajateljima ali i odvjetnicima posluži kao svojevrsni priručnik za rad s djecom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.