Je li odzvonilo kriminalcima u javnoj nabavi u kojoj se okreće oko 25 milijardi kuna?

Foto: Damjan Tadić/Cropix

SABORSKI zastupnici raspravljali su o Zakonu o javnoj nabavi kojim se nastoje smanjiti troškovi provedbe postupka, a naručitelji će moći doći do podataka o ponuditelju iz kaznene evidencije, ukoliko se u njoj nalazi. Je li odzvonilo kriminalcima u javnoj nabavi u kojoj se okreće oko 25 milijardi kuna?

Kroz javnu nabavu su iscurile milijarde, čulo se u saborskoj raspravi. Naručitelji će kod nadležnih državnih ili europskih organa moći provjeriti jesu li natjecatelji bili osuđivani. Oni će pak samo morati napisati izjavu, ali neće biti potrebe za ovjerom kod javnog bilježnika. Zakonom će se također omogućiti uvođenje obavezne elektroničke dostave ponuda i zahtjeva za sudjelovanjem. Izmjenama će od sada biti dopuštene ispravke u dokumentaciji ponuditelja na natječaju.

"Time će se naručitelju omogućiti da prilikom pregleda i ocjene ponude traži od ponuditelja da pojasni ili upotpuni dokument kojeg je zbog formalne pogreške izostavio u svojoj ponudi ili ga je dostavio u pogrešnoj formi", rekao je zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić.

"To u konačnici postaje pogodovanje svakako onim ponuditeljima koji nisu, iz nekog razloga, bili u mogućnosti ispuniti niti formalne kriterije koji su, prema uvriježenoj praksi, na neki način već prvi kriterij za selekciju u postupku odabira. Naravno, to može biti i dobro ukoliko je dobra namjera, ali s obzirom na moguću kreativnost i naručitelja i ponuditelja opet u svakom slučaju treba voditi računa za eventualnu mogućnost zlouporabe", upozorio je HDZ-ov Đuro Popijač.

"Onaj tko se natječe, trebao bi donijeti potvrdu da plaća poreze i doprinose"


Prisjetili su se sabornici i afera koje su nas donedavno tresle, a institucije često zakazivale. Onaj tko se natječe, trebao bi donijeti potvrdu da plaća poreze i doprinose, sugerirao je unošenje takve odredbe u zakon laburist Branko Vukšić, koji je u raspravi kritizirao HNB i politiku koja pogoduje uvozu.

"Pokušavamo se kleti kako smo veliki domoljubi, a to ne dokazujemo na djelu. Domoljublje je podržavati domaću proizvodnju, a ne uvoziti robu", kaže Vukšić.

Da cijena ne bi trebala biti najvažniji kriterij u javnoj nabavi, kazao je pak HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević. "Mislite li da bi u Njemačkoj javna administracija vozila njemačke automobile da je kriterij cijena? Pa ne. Mislim da je u 2013. za ovu zemlju ključni parametar ekonomski najpovoljnije ponude to što će donijeti hrvatskom radniku i hrvatskom poduzetniku", rekao je HDZ-ovac.

Vlada će biti dužna obavijestiti Sabor o dnevnom redu i temama sastanaka Europskog vijeća

Iz Sabora i vijest da će Odbor za Ustav i poslovnik u prijedlog zakona o suradnji Sabora i Vlade o europskim poslovima unijeti obvezu izvješćivanja nakon i uoči sastanaka Europskog vijeća, dok je raniji prijedlog predviđao da premijer samo dva puta godišnje izvješćuje parlament o ovim temama.

Osim predsjednika Sabora, ovlast za pozivanje premijera u Sabor imat će i Odbor za europske poslove, pojasnio je predsjednik Odbora, SDP-ov Peđa Grbin. "O sastancima Europskog vijeća Vlada će biti dužna obavijestiti Sabor o dnevnom redu i temama za svaku sjednicu prije održavanja, a nakon održavanja Vlada će Sabor biti dužna obavijestiti u pisanom obliku o tome što se dogodilo na sjednici te, u slučaju da postoji potreba, se i prije i nakon sjednica Europskog vijeća može, uz prisustvo predsjednika Vlade, može provesti rasprava na Odboru ili na plenarnoj sjednici", istaknuo je Grbin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.