Je li Mudrinić u sukobu interesa? HT u javnoj nabavi u godinu dana zaradio 55 milijuna kuna!

Foto: Marko Todorov / Cropix

HRVATSKI telekom je, zajedno sa svojim povezanim društvima  Combis d.o.o. i Iskon Internet d.d., jedan od najuspješnijih ponuditelja u javnoj nabavi u Republici Hrvatskoj, otkriva baza javne nabave Integrityobservers.eu.

Hrvatski Telekom od 1. siječnja 2012. godine do danas u javnoj nabavi RH uprihodio je 54.710.970,15 kuna. U ukupnom su zbroju 43 ugovora ukupne vrijednosti 45.799.773,7 kuna i 9 okvirnih sporazuma ukupne vrijednosti 8.911.196,45 kuna.

Probili se na tržište računalne opreme i informatike

U samoj činjenici da jedna tako velika tvrtka s povezanim društvima uzima toliki dio kolača u javnoj nabavi nema ničeg spornog. No, interesantno je da je većinu ugovora i prihoda Hrvatski Telekom ostvario putem svoje tvrtke kćeri Combis d.o.o. koju je kupio 2010. godine.

Naime u ukupnom prihodu Hrvatskog Telekoma u javnoj nabavi tvrtka Combis d.o.o. sudjeluje s 29 ugovora ili 67,44 posto ukupnog broja ostvarenih ugovora T-HT grupacije, ukupne vrijednosti 31.580.143,01 kuna od ukupno ostvarenih 45.799.733,7 kuna u ugovorima (ne računajući okvirne sporazume). Dakle, od ukupno ostvarene vrijednosti u javnoj nabavi T-HT grupacije, tvrtka Combis d.o.o. je uprihodila cijelih 68,95 posto vrijednosti svih ugovora.

No, kuriozitet je da se tvrtka Combis d.o.o. bavi računalnom opremom i uslugama. Dakle, većina vrijednosti ugovora koje T-HT grupacija ostvaruje u javnoj nabavi ne dolazi iz njihove primarne djelatnosti (telekomunikacije) već se tiče tržišta računalne opreme i informatike, u čemu su novi na tržištu.

Linić ih posebno voli

Kurioziteti tu ne prestaju. Od ukupnog broja od 43 ugovora u javnoj nabavi samo 3 ugovora nisu potpisana s tijelima javne vlasti, odnosno ustanovama i institucijama u kojima vladajuća koalicija ima utjecaj.

"Očigledno je da je T-HT grupacija miljenik Kukuriku koalicije, s obzirom da se 96,97% vrijednosti svih ugovora koje je grupacija potpisala u javnoj nabavi odnosi na tijela javne vlasti u kojima upravljačka prava ima Kukuriku koalicija, dok je udio ostalih ugovora zanemariv što bi moglo govoriti i o činjenici da objektivno gledajući na tržištu i nisu toliko povoljni, jer bi ih u suprotnom uzimala i tijela javne vlasti (npr. lokalne uprave) u kojima Kukuriku koalicija nije na vlasti", javlja Integrityobservers.eu.

Tvrtka Combis d.o.o. očigledno je poseban miljenik Ministra Linića, s obzirom da je najveći broj poslova dobila s Ministarstvom financija, odnosno s tvrtkama i institucijama u kojima ministar Linić ima izravni upravljački utjecaj. Tvrtka je od 01. siječnja 2012. godine do danas u poslovima javne nabave na koje Ministar Linić ima utjecaj izravno dobila ukupno 16.445.110,61 Kn ili 52,07 posto ukupne vrijednosti ostvarene u javnoj nabavi.

Sve Mudrinićeve fotelje

Predsjednik Uprave T-HT Ivica Mudrinić istovremeno je i Član Gospodarskog Savjeta Predsjednika Republike Ive Josipovića, Predsjednik Nacionalnog Vijeća za konkurentnost Vlade RH, i član Nacionalnog vijeća za Elektroničko Poslovanje Vlade RH. U svim ovim tijelima Ivica Mudrinić obnaša funkcije u kojima se određuju smjernice razvoja pojedinih gospodarskih sektora (pogotovo kad govorimo o elektroničkom poslovanju).

Isto tako Ivica Mudrinić kao Predsjednik Nacionalnog vijeća za Konkurentnost upravlja konzultacijskim tijelom, osnovanim od strane Vlade RH, a u kojem sjede i Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Arsen Bauk, ministar uprave, Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava, Slavko Linić, ministar financija, Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrta. Uz sve savjetničke funkcije koje izravno utječu na smjernice, razvoj i planiranje javne nabave na državnoj razini, Ivica Mudrinić nije postao obveznikom Zakona o sprečavanju sukoba interesa, te ga kao takvog zakon i eventualne zapreke da se okoristi svojim položajem, ne dodiruju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.