Je li Milanović zaboravio Jadroplov: Temeljni kapital smanjen 10 puta, društvo pred bankrotom!

Foto: FaH

TEK što je održana redovna godišnja skupština dioničara Jadroplova, zakazana je izvanredna. Za dva tjedna trebalo bi se odlučiti o daljnjem smanjenju temeljenog kapitala i dokapitalizaciji od 60 milijuna kuna. Temeljni kapital posrnulog Jadroplova tako bi se u svega dva mjeseca zbog pokrivanja gubitka strovalio deset puta, na manje od 50 milijuna kuna. Odlučit će se i o dokapitalizaciji društva sa 60 milijuna kuna, što je predložila Uprava, koja zbog lošeg poslovanja i minusa od 118 milijuna kuna, nije dobila razrješnicu za poslovnu 2014. godinu.

Što će značiti 60 milijuna kuna dokapitalizacije kada kratkoročne obaveze iznose 90 milijuna?

Prema posljednjem financijskom izvješću samo kratkoročne obaveze društva iznose preko 90 milijuna kuna pa je veliko pitanje što bi se zapravo postiglo sa dokapitalizacijom od 60 milijuna kuna, tim više jer društvo muku muči s likvidnošću, a sredstva za plaće namiče ili prodajom brodova u staro željezo ili dizanjem kredita sa zalogom na nedavno upisanu zgradu sjedišta tvrtke kod Banovine. Potraživanja radnika prema posljednjem izvješću iznose 8 milijuna kuna.

Podaci zaista ne upućuju na dobro stanje u Jadroplovu, tvrtki u većinskom državnom vlasništvu. Država je imenovala i Nadzorni odbor i Upravu pa nikako ne stoji hvala premijera Zorana Milanovića kako su podigli poslovanje svih javnih poduzeća. Jadroplov sigurno pamti i bolje dane od ovih nekoliko posljednjih godina Milanovićevog mandata.

Pitanje je i tko bi bio spreman dokapitalizirati utopljenika iz Splita. Jadroplov je Milanovićeva Vlada dvaput nudila prodaju, na posljednji natječaj za diskontnu cijenu od 140 milijuna kuna nitko se nije javio. Tko će sada uložiti 60 milijuna kuna u dokapitalizaciju? Neko vrijeme špekuliralo se da navodno postoji nekakav interes kod Luke Ploče, no to nam je demantirano.

Jadroplov: Kriza je, u stečaj je otišao i japanski Daiichi sa 172 broda

Evo što kažu u Jadroplovu.

"Za 26. listopada sazvana je Skupština društva na kojoj se odlučuje o prijedlogu Uprave da se društvu omogući tržišna dokapitalizacija u cilju očuvanja poslovanja i restrukturiranja društva. Situacija na tržištu prijevoza rasutih tereta je u krizi, što je dovelo do velikih teškoća u poslovanju svih brodara koji se bave prijevozom rasutih tereta, a posljedično i do stečajeva. Najsvježiji primjer je stečaj japanske tvrtke Daiichi, koja je zatražila zaštitu suda 29. rujna sa flotom od 172 broda za prijevoz rasutih tereta različitih veličina. Uprava čini sve kako bi očuvala poslovanje društva, unatoč izuzetno nepovoljne situacije na tržištu i krize, do sad nezabilježene u povijesti brodarstva. Jedan od mogućih izlaza iz ove situacije je i tržišna dokapitalizacija. Uprava nastoji osigurati potrebna sredstva za tekuće poslovanje, što je u danim okolnostima jako zahtjevan zadatak. Ne postoje višemjesečni zaostaci u isplati plaća. Sredstva dobivena dokapitalizacijom trebala bi biti upotrebljena za jačanje kapitala društva i smanjivanje kratkoročnih dugova. Kratkoročne obveze društva su ispod 100 milijuna kuna, a u njima su sadržane i određene rezervacije, koje se najvjerojatnije neće realizirati tako da su kratkoročne obveze značajno manje", glasi odgovor Uprave Jadroplova

Milanoviću nikad bolji rezultati, a Jadroplov u dvije godine iskazao gubitak veći od 160 milijuna kuna

CERP, koji brine o većinskom državnom paketu dionica, pitali smo najprije za pojašnjenje redovne sjednice od 30. kolovoza. Naime, financijski izvještaj nije usvojen, nego je primljen k znanju pa smo zatražili odgovor što to zapravo znači.

"Temeljna konsolidirana financijska izvješća za 2014. godinu jesu prihvaćena. Naime, Nadzorni odbor je ustvrdio da je ispitao temeljna konsolidirana financijska izvješća društva za 2014. godinu, izvješće Uprave, kao i izvješće revizora te zaključio da su sastavljena u skladu sa stanjem u poslovnim knjigama i da pokazuju ispravno imovinsko i poslovno stanje, odnosno, financijski položaj na dan 31. 12. 2014. godine. Međutim, Nadzorni odbor nije donio odluku o utvrđenju navedenih izvješća, već je svojom odlukom prepustio Glavnoj skupštini utvrđenje godišnjih financijskih izvještaja. Revizor je mišljenja da financijska izvješća istinito i fer prikazuju financijsko stanje društva u skladu sa Međunarodnim standardima financijskog izvještavanja. Razrješnice Upravi i članovima Nadzornog odbora nisu dane zato što je društvo završilo sa gubitkom od 118.988.105 kuna (u 2013. godini 44.040.295 kuna), a sukladno odredbama ZTD-a Uprava društva odgovorna je za stanje i poslovanje društva. Napominjemo da Ministarstvo pomorstva s društvom i zakonskim zastupnikom RH održava niz sastanaka na kojima se nastoji utvrditi optimalan način restrukturiranja", odgovoreno nam je iz CERP-a nakon održavanja redovne sjednice Skupštine društva. 

Nakon što je sazvana izvanredna skupština društva, postavili smo nekoliko pitanja, a na odgovor smo morali pričekati dva tjedna i još jednom ponoviti upit.

Pitali smo CERP jesu li svjesni da su kratkoročne obaveze Jadroplova 30 milijuna kuna veće od predviđenih 60 milijuna kuna dokapitalizacije.

"Ne sporimo da je društvo u poteškoćama"

U CERP-u su odgovorili da oni upravljaju dionicama i poslovnim udjelima, a ne društvom. 

"Dakle, kao i svaki drugi dioničar djeluje putem Skupštine i podržava, odnosno, ne podržava odluke na dnevnom redu Skupštine. Upućujemo vas da se obratite društvu koje je prethodno izvršilo analize na kojima se, pretpostavljamo, temelje iznosi predloženi u dokapitalizaciji, dok će CERP, kao i drugi dioničari o tome odlučivati na samoj skupštini. Ističemo da je CERP upoznat sa financijskim stanjem društva pa tako i iznosom kratkoročnih obveza."

Pitali smo CERP jesu li svjesni da je Jadroplov pred bankrotom i da mu dokapitalizacija neće značiti ništa.

"CERP ne spori da se društvo nalazi u poteškoćama i da ga je potrebno restrukturirati. Uprava društva predlaže restrukturiranje kroz dokapitalizaciju, obzirom da su društvu nužna financijska sredstva, a dioničari će o tome odlučivati na skupštini. Hoće li dokapitalizacija biti uspješna, ovisit će o interesu ulagatelja, koji će se imati priliku detaljnije upoznati sa stanjem u društvu."

"Bit će sve po zakonu"

Pitali smo CERP i kakve mjere kane poduzeti za spas brodara i što misle napraviti sa Upravom i Nadzornim odborom kojima nisu dali razrješnicu.

"Sukladno članku 32. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, CERP na inicijativu resornog ministarstva predlaže skupštinama trgovačkih društava iz državnog portfelja članove nadzornih odbora i uprava društava. S obzirom da CERP, kao zakonski zastupnik, upravlja dionicama društva u vlasništvu RH, HZMO i DAB te da je na posljednjoj skupštini glasao protiv donošenja odluke o davanju razrješnice (odobrenja za rad) članovima NO i Uprave, imajući u vidu članak 32. ZTD-a, CERP je 9. rujna obavijestio nadležno ministarstvo da nije dana razrješnica. Sve daljnje radnje bit će u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima i drugim propisima."

U CERP-u su naveli kako država nema interesa sudjelovati u povećanju temeljnog kapitala kao ulagatelj ulozima u novcu.

Nominalna vrijednost dionice pala sa 360 na 30 kuna

Na posljednjoj sjednici Skupštine Jadroplova temeljeni kapital je sa 589 milijuna kuna smanjen na 343 milijuna kuna zbog 245 milijuna kuna gubitka iz 2014. godine i akumuliranih gubitaka iz prethodnih godina od 126 milijuna kuna. Nominalna vrijednost dionice smanjena je sa 360 na 210 kuna. Prema prijedlogu Uprave, na izvanrednoj skupštini društva temeljni kapital bi se sa 343 milijuna kuna smanjio za 294 milijuna kuna na svega 49 milijuna kuna. Od toga bi na pokriće gubitka otpalo 12 milijuna kuna, dok bi 281 milijuna kuna bilo prebačeno u rezerve kapitala. Nominalno bi dionica pala za 180 kuna, sa 210 kuna na svega 30 kuna. Nema sumnje da će dioničari biti presretni.

S obzirom na cjelokupno stanje i predstavljene brojke, pitali smo Upravu Jadroplova da nam pojasne kategoriju rezerve kapitala. Ništa nisu odgovorili.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.