Janša ponovno želi izbrisati "izbrisane": "Slovenija nema novca za odštete"

SLOVENSKI premijer Janez Janša danas je kazao da Slovenija nema oko 500 milijuna eura koje bi trebali isplatiti građanima bivših jugoslavenskih republika koje su 1992. godine jednostavno "izbrisali" te su ostali bez osobnih dokumenata i svih prava.

"Institucije proučavaju tu presudu. Mogu reći da Slovenija taj novac nema, jer nemamo niti novca za najnužnije potrebe. Ne znam kako bi izradili proračunsku politiku za sljedeće dvije godine, tako da nemam odgovor na to pitanje", kazao je Janša komentirajući presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koji je dao za pravo "izbrisanima" zbog čega Slovenija mora platiti odštetu.

Sloveniju bi ukupna odšteta za "izbrisane" stajala oko 500 milijuna eura. Sud je u svojoj odluci odredio da Slovenija mora 11 ljudi koji su ih tužili isplatiti po 20 tisuća eura. Ukupno je "izbrisanih" u Sloveniji bilo oko 20 tisuća. Ostaje vidjeti hoće li Slovenija naći novac za odštete "izbrisanima" ili će i ovaj puta izbrisati i presudu Europskog suda za ljudska prava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.