Jakovinino ministarstvo "spava": Zbog njihovog propusta obustavljen uvoz svinja u EU

 Foto: Arhiva

IZVOZ živih svinja, svinjskog mesa i suhomesnatih proizvoda iz Hrvatske, trajao je samo 14 dana po ulasku  u Europsku uniju, pa je ponovno stopiran kao što je bio i prethodnih osam godina, jer su poizvođači koristili cjepivo protiv svinjske kuge koja je u EU zabranjena.

Izvoz je ponovno zaustavljen, jer Hrvatska nije provela monitoring nad virusom "aujeckim“.
 
Tako je hrvatski izvoz svinja ukinut praktički i prije nego što je počeo, a pitanje je koliko se prozvođača u ta dva tjedna uopće snašlo u situaciji i izvezlo živih svinja.
 
Predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SUS), Stjepan Kušec, još je 18. srpnja uputio dopis Ministarstvu u kojem ih upozorava na problem.
 
"RH nije provela monitoring na 'aujecki' bez obzira što smo znali da isti moramo u RH provesti“, navodi u svom dopisu Kušec.
 
"Provedite hitno potrebni monitoring da u RH proizvođači svinja mogu prodavati žive svinje na tržištu zemalja EU i barem u tome biti jednaki ostalim proizvođačima EU. Molim da svim raspoloživim znanjem, svim raspoloživim mjerama spasimo proizvodnju svinja u RH a pogotovo proizvodnju na ruralnim područjima.“ apelira u svom dopisu predsjednik SUS-a Kušec.
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.