Izrael odbio osloboditi palestinske zatvorenike, Kerry ponovno na Bliskom istoku

Foto: Guliver Image/Getty Images

AMERIČKI državni tajnik John Kerry vraća se u ponedjeljak u Izrael i na Palestinske teritorije kako bi u Jeruzalemu i Ramali razgovarao o bliskoistočnom mirovnom procesu, nakon odbijanja Izraela da oslobodi palestinske zatvorenike kao što je ranije bilo dogovoreno.


Kerry, koji je u nedjelju u Parizu razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim o ukrajinskom pitanju, sletjet će u Tel Aviv "na moguće razgovore u Jeruzalemu i Ramali" u ponedjeljak i utorak, kazali su američki dužnosnici.

Tijekom jutra, državni tajnik vodio je "intenzivne telefonske razgovore" s izraelskim i palestinskim dužnosnicima. Kerryjev posjet Bliskom istoku trajat će kratko jer ga u utorak već čeka sastanak NATO-a u Bruxellesu, kazali su dužnosnici.

Prošli tjedan Kerry se sastao u Jordanu s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom kako bi pokušao održati mirovni proces na životu jer mu prijeti zastoj zbog pitanja oslobađanja palestinskih zatvorenika.

Kerry ide ponovno na Bliski istok nakon što su Palestinci u petak objavili da Izrael ne želi osloboditi posljednji kontingent palestinskih zatvorenika, kao što je bilo dogovoreno.

Vlada premijera Benjamina Netanyahua upozorila je da bi mogla otkazati taj četvrti i posljednji val oslobađanja, nakon prva tri obavljena, s obzirom na pogoršanje klime s Palestincima. Time je Izrael otežao američke napore koji već nailaze na prepreke zbog dubokih razlika oko više pitanja.

Sporazum koji je prošle godine dogovorio Kerry omogućio je da se u srpnju obnove pregovori, nakon trogodišnje stanke, i dao devet mjeseci, do kraja travnja, dvjema stranama da dođu do okvirnog dogovora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.