Izbori u Ukrajini: Pobijedila Janukovičeva stranka, Timošenko dobila 20, Kličko 12 posto

STRANKA ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča očekivano je proglasila pobjedu nakon objave rezultata izlaznih anketa i 14,6 posto glasačkih listića.

Prema izlaznim anketama njegova je Stranka regija osvojila 28 posto, a prema manjem broju prebrojanih listića, čak 38 posto glasova. Slijedi najveća oporbena stranka zatvorene Julije Timošenko Domovinski blok s 24,7 posto na izlaznim anketama i samo 20 posto na izborima. S obzirom na manji broj prebrojanih listića, očekuje se da bi se postoci mogli promijeniti do proglašenja konačnih rezultata, ali ne toliko da bi došlo do promjene pobjednika izbora. Na birališta je izašlo oko 45 posto glasačkog tijela, što je prosječan postotak u toj zemlji, javlja BBC.

Kličko dobio 12 posto

Prema dosad prebrojanim glasovima Komunistička stranka je osvojila 15,6 posto, Udar boksačkog šampiona Vitalija Klička 12, a Stranka slobode 6,7 posto.

Radi se o rezultatima proporcionalnog sustava, odnosno glasanja za izborne liste kojim se dobiva 225 od 450 mjesta u ukrajinskom parlamentu. Ostatak se bira većinskim sustavom po izbornim jedinicama. Ako se postoci pretvore u mandate, Janukovičeva Stranka regija dobiva 114 zastupnika, a oporbeni blok Julije Timošenko 40. Stranka regija nada se da će s rezultatima po izbornim jedinicama imati apsolutnu većinu.

Kritike zbog zatvorene Julije Timošenko

Uoči izbora iz međunarodne su zajednice stizale kritike zbog toga što se čelnica oporbe Julija Timošenko nalazi u zatvoru, a protiv nje se svakih nekoliko mjeseci pojavljuju nove optužbe, od utaje poreza i pronevjere do sudjelovanja u ubojstvu. Zapad vjeruje da je zatvorena iz političkih razloga, odnosno kako bi si predsjednik Janukovič uklonio najveću političku prijetnju. Timošenko je u zatvoru štrajkala glađu, a svijet su obišle i njene fotografije s masnicama, praćene tvrdnjama da je u zatvoru fizički zlostavljana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.