"Iza `U ime obitelji` stoji zakamuflirana stranka još opasnijih namjera"

Foto: Hina

ZNATE li tko stoji iza inicijative "U ime obitelji" koja gura homofobni referendum o braku koji će građane Hrvatske koštati 48 milijuna kuna?

Predstavnici kampanje "Građani glasaju protiv" iznijeli su i obrazložili manipulaciju referendumskom inicijativom koju, u svrhu isključivo vlastitog političkog pozicioniranja, provodi jedna marginalna politička opcija.

Na konferenciji za medije u Kući ljudskih prava ukazali su da se, skrivajući se pod krinkom građanske inicijative, iza "U ime obitelji" zapravo skrivaju kreatori konzervativnog političkog programa stranke HRAST - Pokret za uspješnu Hrvatsku.

"Članovi Hrasta su sada odlučili svoj program ljepše `upakirati` i kamuflirati ga u tzv. građanskoj inicijativi `U ime obitelji`"

"Budući da niti na jednim izborima - od parlamentarnih 2011. preko lokalnih i europskih 2013. godine ta radikalna desna politička opcija nije mogla okupiti podršku građana, članovi Hrasta su sada odlučili svoj program ljepše `upakirati` i kamuflirati ga u tzv. građanskoj inicijativi `U ime obitelji`", istaknula je Nives Miošić, predstavnica kampanje Građani glasaju protiv.

"Lideri, javna lica i podržavatelji inicijative - Željka Markić, Krešimir Planinić, Krešimir Miletić, Ladislav Ilčić, kao i članovi njihovih poRODica, ujedno su i lideri te kandidati političke stranke HRAST - Pokret za uspješnu Hrvatsku.


Kako je istaknula Nives Miošić, predstavnica kampanje Građani glasaju protiv, programatske odrednice stranke, dostupne na službenoj internetskoj stranici uključuju:

  • zabranu abortusa - "Hrast će se zalagati za izmjene postojećeg Zakona o zdravstvenim mjerama iz 1978. g., za zakonsku zabranu abortusa, uključujući i pravo u izvanrednim okolnostima".
  • zabranu medicinski potpomognute oplodnje - "Hrast ne podržava medicinski potpomognutu oplodnju koja se obavlja različitim tehnikama..."

Iz toga proizlazi da referendumsko pitanje o kojem će birači zapravo odlučivati 1. prosinca glasi:

JESTE LI ZA TO DA SE U USTAV REPUBLIKE HRVATSKE UNESE ODREDBA PREMA KOJOJ JE BRAK NERASKIDIVA ZAJEDNICA ŽENE I MUŠKARCA, U KOJOJ ĆE BITI ZABRANJEN POBAČAJ I ONEMOGUĆENA MEDICINSKI POTPOMOGNUTA OPLODNJA?", stoji u priopćenju kampanje "Građani glasaju protiv".

"Bismo li u nedjelju uopće izlazili na referendum da su pokretači `inicijative` bili iskreni prema biračima u svojim namjerama?"

Predstavnici kampanje "Građani glasaju protiv" pitaju se bismo li u nedjelju uopće izlazili na referendum da su pokretači "inicijative" bili iskreni prema biračima u svojim namjerama. Također su napomenuli da je Katolička crkva uoči parlamentarnih izbora 2007. agitirala za Ivu Sanadera, što ukazuje da su njihove političke prosudbe potpuno pogrešne.


"Iako je referendum najdemokratskiji oblik izjašnjavanja naroda, on se i u prošlosti često zloupotrebljavao. Postoji niz primjera da su referendumi bili korišteni kao sredstvo manipulacije građana u svrhu postizanja političkih ciljeva, potvrde preuzimanja vlasti ili promjena granica: primjerice, Napoleon I. i njegov nećak Louis Bonaparte, odnosno Napoleon III. u 19. stoljeću ili Hitler u 20. stoljeću", istaknuo je Damir Agičić, profesor europske povijesti 19. stoljeća na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Koncert protiv diskriminacije

Inicijativa "Građani glasaju protiv" organizirala je i koncert koji će se 28. studenog održati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Koncert će trajati od 18 sati do ponoći, a nastupat će izvođači koji se također protive uvrštavanju u Ustav definicije prema kojoj je brak zajednica muškarca i žene.

Na koncertu će nastupati Punčke, Fak of bolan, Le zbor, Stillness, Kawasaki 3p, TBF i Let3, najavljeno je iz inicijative "Građani glasaju protiv".

> Demantij inicijative "U ime obitelji"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.