Italija: Liječnici oživjeli 14-godišnjaka nakon što je 42 minute proveo pod vodom

Foto: Alberto Zangrillo/YouTube

LIJEČNICI su uspješno reanimirali 14-godišnjeg dječaka u Italiji koji je u igri s petoricom prijatelja skočio u milanski kanal i završio pod vodom u kojoj je prije spašavanja proveo 42 minute, javlja Time.

Dječakovo srce je ponovno počelo kucati nakon korištenja defibrilatora, liječnici su namjerno inicirali stanje kome i potom iskoristili posebnu tehniku za obogaćivanje krvi kisikom (ECMO). Tehnika podrazumijeva vađenje krvi, njeno obogaćivanje kisikom i vraćanje u tijelo.

Dječak kojeg list Milanska kronika identificira samo kao Michael, došao je k svijesti nakon četiri tjedna i pitao je li njegov omiljeni tim Juventus još uvijek u Ligi prvaka.

Za Michaelov život se borio Alberto Zangrillo, osobni liječnik bivšeg talijanskog premijera Berlusconija. Njegov oporavak i oživljavanje "pružaju najviše zadovoljstva u čitavoj mojoj profesionalnoj karijeri," rekao je.

Liječnici nisu sigurni kako je Michaela prošao bez oštećenja mozga, ali vjeruju da je pomogla hladnoća vode koja je usporila životne funkcije, piše Time

"Mi smo nakon 15 dana proveli MRI i njegov mozak se čini OK," rekao je Zangrillo.

Michaelu je zbog poteškoća s cirkulacijom amputirana desna noga, ali se sjeća što se dogodilo prije nesreće.

"Postoje velika pitanja o ljudskom mozgu. Mi ne znamo njegove mogućnosti. Ono što znamo je da se nikad ne treba predati," komentirao je Zangrillo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.