Istraga protiv bibinjskog župnika: "Za svećenike pedofile nikakvo milosrđe ne dolazi u obzir"

ZADARSKI nadbiskup Želimir Puljić otvorio je istragu o bivšem, dugogodišnjem župniku u Bibinjama don Nedjeljku Ivanovu na temelju iskaza nekolicine muškaraca koji tvrde da ih je svećenik zlostavljao. Istraga traje i preuzeo ju je Vatikan u koji su poslani svećenikovi dokumenti i svjedočanstva zlostavljanih, javlja Zadarski list.

Nadbiskup Puljić jučer je za ovaj list potvrdio istragu. "Proces traje i nije više na lokalnoj crkvenoj zajednici, već je cijeli slučaj preuzeo Vatikan, kao što se i inače radi u ovakvim situacijama. O tome vam nemam ovlasti ništa više reći jer istraga traje", kazao je nadbiskup.

Lisica pokrenuo lavinu


Podsjetimo, priča je na svjetlo dana izašla u HTV-ovoj emisiji 8. kat Danijele Trbović, početkom veljače ove godine. Kod nje je tada gostovao Josip Lisica kojeg je kao dječaka zlostavljao svećenik. Iako nigdje nije spomenuo mjesto svog odrastanja niti ime svećenika, njegovo gostovanje je u bibinjskoj, ali i široj javnosti imalo veliki odjek.

Nakon iskaza Josipa Lisice oglasili su se i drugi sa sličnim iskustvom o kojem do sada nisu govorili. Među njima je i 39-godišnji liječnik Nenad Bugarija koji živi u SAD-u, koji je svoju priču podijelio s medijima ali i zadarskim nadbiskupom Puljićem.

Nadbiskup Puljić pedofiliju okarakterizirao strašnijom od ratnog zločina

Puljić je sredinom veljače boravio u New Yorku, pa je Bugarija nazvao njujoršku župu s namjerom da se sastane s Puljićem i ispriča mu svoje i svjedočanstva svojih vršnjaka s kojima je u međuvremenu stupio u kontakt. Puljić je nakon sastanka brzo reagirao i pokrenuo istragu.

"Nadbiskup je bio vrlo otvoren u razgovoru sa mnom, ali i zatečen i žalostan što se takvo nešto događalo. Bio je izuzetno susretljiv, već samim time što je želio o tome razgovarati. Dao mi je garanciju da će se to riješiti odmah i da se takve stvari neće tolerirati. Isto tako događaje je okarakterizirao strašnijima od ratnog zločina. I to je po meni točno, jer je don Nedjeljko zlostavljao djecu, koja se ne mogu braniti.  Nadbiskup je po meni najsvjetlija točka u cijeloj priči i cijeloj nadbiskupiji. Žalosno je znati da ima ljudi koji su sve znali, a ništa nisu učinili", kazao je Bugarija za Zadarski list.

"Za svećenike pedofile nikakvo milosrđe ne dolazi u obzir"

Puljić je i službeno, u priopćenju koje je Nadbiskupija uputila medijima, oštro osudio svaki slučaj pedofilije, ma gdje se on odgodio. Nadbiskup izražava duboko žaljenje zbog patnje onih koji su pretrpjeli takva nasilja, posebice za one slučajeve koje su počinili svećenici. Podržava pri tom i beskompromisno nastojanje da se rasvijetle takvi slučajevi, kako zbog žrtava nasilja, tako i zbog dobra i ugleda same Crkve. Gostujući nedavno u emisiji Radio Zadra, kazao je kako "za takve svećenike nikakvo milosrđe ne dolazi u obzir". Don Nedjeljko Ivanov već je nekoliko godina u mirovini, živi u Svećeničkom domu u Zadru, a nadbiskup Puljić mu je do daljnjega zabranio ispovijedati i odlaziti na župe dok postupak traje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.