Istraga oko Nove ljubljanske banke širi se i na Hrvatsku: Ugrožena prodaja Mercatora Agrokoru?

Foto: Arhiva

UHIĆEN je direktor Nove Ljubljanske Banke Janko Medja, a pokrenuta je istraga i protiv predsjednika NO ove najveće slovenske banke Franca Arhara.

Slovenska policija napravila je pretres nekoliko kuća kako bi pronašla materijale vezane uz poslovanje s dionicama Mercatora. Iako još nisu poznati detalji, istraga se navodno odnosi na poslove u koje su bili upleteni Medja i Arhar dok su bili na čelu Unicredit banke Slovenija. Slovenski mediji navode kako se u istrazi spominje i Splitska banka pa su cijelu priču okarakterizirali kao međunarodnu aferu. Tamošnja policija potvrdila je da surađuje s hrvatskim kolegama.

Ugledni slovenski bankari pod sumnjom su da su, koristeći se povlaštenim dionicama, kupovali dionice Mercatora za svoj račun. Slovenski istražitelj Robert Slodej izjavio je za slovenske medije kako je jedan osumnjičenik, zaposlen u jednoj financijskoj instituciji, sa skupinom osoba na području Slovenije i susjednih država, došao do informacije o namjeri gospodarskog društva iz susjedne države da preuzme jedno gospodarsko društvo na području Slovenije. Prema njegovoj izjavi da se zaključiti kako se radilo o dionicama Mercatora, a gospodarsko društvo iz susjedne zemlje najvjerojatnije je Agrokor.

Istraga se širi i na druge države, kaže Slodej, konkretnije na Hrvatsku. Kako piše slovenski dnevnik Finance, policija istražuje jesu li Splitska banka i fondovi hrvatskog Allianza, koji su inače značajni vlasnici Mercatora, kupovali dionice Mercatora na fiducijarni račun u ime Janka Medje.

Istovremeno, Medja je danas odlučio kako će se isključiti iz procesa donošenja svih odluka u vezi prodaje Mercatora Agrokoru. "Znači li to da je ugrožena i prodaja Mercatora Agrokoru, koja je još uvijek u tijeku, još nije jasno", komentira slovenski Finance, koji podsjeća kako je bivša uprava NLB-a bila spremna prodati Mercator, prije nego li ju je zaustavila politika. Podsjećaju i kako je dolaskom nove uprave, na čelu s Medjom, ponovno otvoren put prodaji Mercatora Agrokoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.