Istočna libijska regija zatražila poluautonomiju, Tripoli se boji da se država raspada

GRAĐANSKI i plemenski vođe u istočnoj Libiji zatražili su da se njihovoj naftom bogatoj regiji da poluautonomija.

Stotine uvaženih lokalnih ličnosti skupile su se na sastanku pokraj Bengazija i Nacionalnom prijelaznom vijeću uputile svoj apel da Cyrenaica postane poluautonomna regija. Pristaše ove inicijative tvrde kako je regija, u kojoj se nalazi većina libijskih naftnih izvora, desetljećima zapostavljana, javlja BBC.

U svojoj izjavi, plemenski i politički vođe kazali su kako je "federalni sistem izbor ove regije". Međutim, Nacionalno prijelazno vijeće koje trenutno obnaša vlast nije sklono federalizmu jer se boje kako bi to moglo dovesti do raspada Libije.

Bez obzira na to, lokalni vođe osnovali su upravno vijeće za regiju i na njegovo čelo postavili Ahmeda al-Zubaira, čovjeka s najdužim stažem političkog zatvorenika u Gadafijevom režimu. Zubair se zakleo da će štititi prava regije, ali je dodao kako će njihovo vijeće priznati NTC kao vanjskopolitičkog zastupnika libijskih interesa.

Vođe su objasnile kako imaju i podršku vojske, te da se njihov zahtjev naprosto temelji na ustavnoj odluci iz pedesetih, kada je Libija bila podijeljena na tri savezne države, a Cyrenaica je imala veliki stupanj autonomije. Iako nova deklaracija nema zakonsku težinu, u političkom pogledu će sigurno izazvati tenzije s prijelaznim vlastima u Tripoliju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.