Iran i Međunarodna agencija za atomsku energiju postigli dogovor

Ilustracija: Guliver image/Getty images

IRAN i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) suglasili su se oko provedbe pet novih mjera koje će poboljšati transparentnost nuklearnog programa Islamske Republike, objavila je u srijedu IAEA.

Dvije od tih mjera, od kojih se jedna odnosi na pokuse s eksplozivima, imaju veze s mogućom vojnom dimenzijom programa, stoji u memorandumu koji je, uz priopćenje, dostavljen AFP-u.

Iran se sve postignute dogovore obvezao ispuniti "do 25. kolovoza". Priopćenje je poslano nakon što je visoki dužnosnik IAEA-e u ponedjeljak i utorak posjetio Iran, gdje je razgovarao o sporazumu o transparentnosti glede spornog iranskog nuklearnog programa

Novi krug nuklearnih pregovora između Irana i šest svjetskih sila održat će se u Beču od 16. do 20. lipnja, najavio je krajem prošlog tjedna glavni iranski pregovarač Abas Araghči.

Iran opovrgava optužbe Zapada da razvija nuklearni program za proizvodnju atomske bombe, tvrdeći da se radi o miroljubivom programu za civilne svrhe, tj. za proizvodnju električne energije.

Posljednji krug pregovora, koji je održan u Beču prošloga tjedna, nije donio napredak. Krajem 2013. godine je postignut sporazum Irana i skupine 5+1 (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) o prekidu nekih iranskih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za djelomično ukidanje sankcija Zapada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.