Ipak nema obustave isporuke lijekova: "Država osigurala ukupno 1,1 milijardu za dugove veledrogerijama"

Ilustracija: AFP 

UPRAVNO vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dalo je suglasnost ravnatelju HZZO-a Siniši Vargi za izdavanje mjenica veledrogerijama.

"Mjenica dobavljačima zdravstvenih ustanova bit će izdane za pokriće dospjelog duga zdravstvenih ustanova prema dobavljačima lijekova, odnosno za dospjele obveze starije od 150, odnosno 365 dana na dan 31. listopada 2012. godine, u ukupnom iznosu do najviše 227.578.521,14 kuna, s time da će mjenice avalirati i platiti Ministarstvo financija Republike Hrvatske", priopćili su iz HZZO-a.

Ministar Ostojić: Konsolidirat ćemo zdravstvo

"Mi smo i tijekom srpnja i lipnja rješavali nagomilane dugove. Sutra kreće prva tranša, a u prvih 10 dana siječnja su osigurana sredstva za dug prema ljekarnama", rekao je za Media servis ministar zdravlja Rajko Ostojić dodavši kako je osigurana 1,1 milijarda kuna za sanaciju svih zdravstvenih ustanova.

Predstavnici veledrogerija zadovoljni su što se krenulo u rješavanje problema s dugovima zdravstvenih ustanova. No, ipak naglašavaju kako je do konačnog rješenja još dugačak put.

"Zadovoljni smo utoliko što će se nešto napraviti. Međutim, mi uporno od početka godine tražimo rješenje problema i tvrdimo da ćemo se, ako ne dođe do sistemskih promjena, za par mjeseci naći u istoj situaciji", kaže Marijan Škiljević iz udruge veledrogerija.

Ministar Ostojić konačno rješenje vidi u Zakonu o sanaciji ustanova kojeg naziva prvom pravom sanacijom. "Do sada je bilo 12 takozvanih sanacija. Sanacija na latinskom znači 'izliječenje', ali nije nikada bilo izliječenja zdravstvenog sustava. Bilo je zaliječenje, bila je djelomična konsolidacija, djelomična terapija, a ovo će biti prva i jedina sanacija i uvjeren sam da ćemo uspjeti financijski konsolidirati zdravstvo", rekao je Ostojić koji financijsku konsolidaciju, zajedno sa smanjenjem listi čekanja, drži najvažnijim projektom Ministarstva zdravlja.

Veledrogerije upozoravale da neće moći isporučivati lijekove: "Pred stečajem smo"

Podsjećamo, prošloga su tjedna veledrogerije upozorile na alarmantno dugovanje države te čak istaknuli mogućnost obustave isporuke lijekova. "Ove godine je država uložila milijardu kuna manje nego prethodnih godina i zdravstveni sustav je praktički već sada u kolapsu. Ljekarnama je plaćeno 730 milijuna kuna manje, bolnicama preko 330 milijuna kuna manje, a bolnice su u dugovima preko dvije godine. Veledrogerije više ne mogu financirati hrvatski zdravstveni sustav. Mi smo praktički pred stečajem", rekao je tada Predsjednik Udruženja trgovine na veliko farmaceutskim proizvodima i ortopedskim pomagalima Jasminko Herceg.

"Ne mogu reći za sve veledrogerije, međutim Medika će teško isporučivati robu početkom sljedeće godine. Robe nemamo, dobavljači nas blokiraju, a s pravom nas blokiraju jer im nismo platili svoje obveze koje nismo platili jer nama država ne plaća", istaknuo je.

Nekoliko dana nakon toga na sastanku Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje s predstavnicima veledrogerija riješena su pitanja dinamike podmirenja dugova za isporučene lijekove i medicinski materijal zdravstvenim ustanovama, a sada je objavljeno na koji način će dugovi biti podmireni.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.