Ima budućnosti za Pipi: Dalmacijavino za 70,5 milijuna kuna otišlo u ruke Marinka Zadre

Screenshot: Street View

DALMACIJAVINO u stečaju prodano je na današnjoj dražbi na splitskom Trgovačkom sudu za 70,5 milijuna kuna tvrtki Marinka Zadre, većinskog vlasnika Viro grupe. Prodaja tvrtke u stečaju počela je prije dvije godine uz četiri puta veću cijenu. Bilo je potrebno 11 prodajnih ročišta i čitav niz smanjenja cijene da se pronađe kupac. Stečajni upravitelj Perica Mitrović zadovoljan je obavljenim poslom, jer su u međuvremenu uspjeli pokrenuti proizvodnju, a otvoreno je i više od 20 prodajnih mjesta Dalmacijavina.

Nisu, međutim, svi bili oduševljeni prodajom, poglavito bivši zaposlenici koji smatraju da neće dobiti svoja potraživanja. Mitrović, pak, drži da je o tome još rano govoriti.

Tržišni uvjeti

Zadro sada ima 60 dana da uplati 70,5 milijuna kuna, a na današnjem ročištu otkrilo se i da je jedna zadruga s Hvara prigovorila smatrajući da se jedan teren nalazi u njihovom vlasništvu. Mitrović smatra da oko toga neće biti nekih većih problema jer zadruga nema aktivnu legitimaciju. Drži kako su u stečajnom postupku ostvarili veliki uspjeh jer su ponovno pokrenuli proizvodnju i zadržali oko 200 radnika. Nadao se da će Dalmacijavino biti prodano za 100 milijuna kuna, no želje su jedno, a tržište nešto sasvim drugo.

Upravo zbog toga Naglasio je potrebu preorijentiranja na tržišne uvjete, što je potpuna novost za Dalmacijavino i njene radnike. Plaća će se kod privatnika morati zaraditi, što dosad nije uvijek bio slučaj, kazao je Mitrović. 

Tužili državu zbog imovine i nekretnina u gradskoj luci

Danas su radnici otkrili i kako su tužili državu zbog nekretnina u gradskoj luci. Kažu da je zgrade i imovinu Dalmacijavino uredno platilo prije 50-ak godina, a da nisu uvršteni u temeljni kapital tvrtke koja je u stečaj otišla sa više od milijardu kuna duga. Sindikalist Ozren Matijašević očekuje da država kao najveći vjerovnik odustane od svojih potraživanja.

Viro grupa u svom sastavu ima šećeranu i sladoranu i upravo je zahvaljujući njihovoj pošiljci šećera ponovno pokrenuta proizvodnja u Dalmacijavinu pa se očekuje nastavak proizvodnje i punjenja brojnih pića, od kojih je svakako najpoznatiji Pipi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.