IDS traži referendum o Plominu, Milanović im poručio: "Sve smo dogovorili prije izbora, ne možemo flip-flop"

VIJEĆNICI IDS-a u Županijskoj skupštini danas su službeno zatražili raspravu o Termoelektrani Plomin 3 te raspisivanje referenduma po tom pitanju.

Premijer Zoran Milanović je u današnjem razgovoru za Hrvatski radio kazao da su to pitanje sa koalicijskim partnerima iz IDS-a dogovorili još u kampanji za parlamentarne izbore. "Ne možemo flip-flop, danas ovako - sutra onako", rekao je Milanović što znači da Vlada sigurno neće podržati taj referendum i da nastavljaju sa pripremama za gradnju termoelektrane na ugljen.

Traže da se na sljedećoj sjednici raspravlja o Plominu

IDS-ovi vijećnici u Skupštini Istarske županije danas su zatražili da se na narednu sjednicu uvrsti točka "Rasprava oko problematike izgradnje Termoelektrane Plomin 3", te da se vijećnicima Skupštine Istarske županije predloži donošenje "Odluke o raspisivanju referenduma vezano za navedenu problematiku".


"Sukladno prethodnim zahtjevima vijećnika Skupštine Istarske županije iz redova pozicije i opozicije, te saznanjima koja imamo iz sredstava javnog priopćavanja vezano za gradnju novog bloka Termoelektrane Plomin smatramo potrebnim da se Skupština Istarske županije, a nakon toga i direktno zainteresirani žitelji Istarske županije izjasne o navedenom pitanju", u ime predlagatelja je istaknuo IDS-ov županijski vijećnik Tedi Chiavalon.

U Županijskom planu piše da Plomin 3 mora biti na plin, Plan 21 govorio drugačije

U priopćenju iz IDS-a podsjećaju da Županijski prostorni plan predviđa "da sva tri elektroenergetska bloka u Plominu ne mogu premašivati trenutnu snagu od 335 MW te da 'trojka' kao energent mora koristiti plin". No i u predizbornom Planu 21, u čijem sastavljanju su sudjelovali i IDS-ovci stoji da "postoji mogućnost da se jedna termoelektrana gradi na ugljen i da postoji mogućnost da bi to upravo mogao biti Plomin".

U Planu 21 su napisali da nije toliko sporan energent koji će se koristiti već tehnologija. "Radi se o puno modernijoj tehnologiji od dosadašnje i puno veće snage, dakle puno čistije i puno jače. U svakom slučaju, velik napredak u odnosu na ono što smo imali. Morali bismo biti odgovorni, opredijeliti se hoćemo li ili nećemo investicije", kazao je danas Milanović i dodao kako se to pitanje ne tiče samo Istre, već i Slovenije, Kvarnera i Gorskog Kotara pa nije jasno na kojem prostoru bi se trebao organizirati referendum.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.