I nakon predstečajne nagodbe: Nobilo i Carić duguju 3 plaće radnicama DTR-a i naknade za 9 mjeseci

Foto: Index

NEKADAŠNJI gigant s crnim prepoznatljivim logom dimnjačara koji ove godine slavi 100 godina rada "Domaća tvornica rublja" (DTR) našao se u velikim problemima i to nakon što je okončana predstečajna nagodba. Za oko četrdesetak radnica duguje se plaća za ožujak, travanj i svibanj, a s obzirom da je većinom riječ o minimalnim plaćama kao velika stavka pokazalo se čak devet dugovanja naknada za prijevoz te regres i ostala prava. Valja naglasiti da su u predstečajnoj nagodbi DTR preuzeli novi vlasnici i to Milan Carić te njegov partner poznati odvjetnik Anto Nobilo.

> Nobilo i Carić obećali brda i doline, a radnice DTR-a već četiri mjeseca bez plaće, ne daju im na burzu!

Obećavao se brz izlazak tvrtke iz problema, osiguranje tzv. "lohn" poslova, rebrendiranje, stvaranje novih modnih linija za žene i muškarce te preuređenje dućana i osiguranje poslova sa stranim partnerima. Iako je proces preuzimanja završen u jesen prošle godine, danas je račun tvrtke u blokadi već više od pedeset dana, a očajne radnice bez tri zarađene plaće.

No, radnice i dalje vjeruju kako ovo nije kraj njihove tvornice, a nova Uprava vjeruje kako spas dolazi na jesen s obzirom da je DTR nedavno opet pokrenuo svoje proizvodne kapacitete te postoji model ponovnog pozicioniranja tvrtke kao lidera u izradi muških i ženskih bluza i košulja.

Vlasnik ne zna da zna za probleme

"Već tri mjeseca nismo dobili plaće, a prema najavama trebali smo ih dobiti danas (petak 27. lipnja op.a). Tražili smo od Uprave i razgovor s vlasnicima, no do tog razgovora još nije došlo. Oni nikako da dođu do nas!", kaže nam jedna od nezadovoljnih radnica. Valja naglasiti kako su radnice prije točno godinu dana prosvjedovale u središtu Zagreba i pred Markovim trgom zbog neisplaćenih plaća te da su bile u dugotrajnom štrajku.

Tada u to vrijeme preuzeo ih je zagrebački poduzetnik Carić koji je 65,45 posto dionica DTR-a kupio na javnoj dražbi u ovršnom postupku. Za dionice je platio 890.000 kuna što je značio i spas od stečaja za tvrtku. Tada je utvrđeno kako je ukupni dug tvrtke 6,5 milijuna kuna.  U kratkom telefonskom razgovoru Carić je izrazio iznenađenje kada smo mu opisali trenutno stanje u tvrtki.


"Ne znam, postavio sam Upravu, javit će vas me se netko tko će vam dati kompletne podatke", rekao je Carić za Index. Uskoro smo i dobili poziv člana Uprave koji tvrdi da zaostale plaće još one iz vremena štrajka i prosvjeda, te da plaće idu redovno "mjesec za mjesec".

Uprava čeka jesen

"Trebala je danas biti isplaćena jedna plaća, no nije. Vjerujemo da će jedna plaća biti isplaćena u ponedjeljak. Stanje je daleko od bilo kakve katastrofalne situacije. Problem je u tome da i dalje rješavamo grozno financijske stanje i nered kojeg smo naslijedili od bivše uprave. Prema planovima već u rujnu trebali bi završiti ovaj inicijalni dio oporavka tvrtke i riješiti sve zaostatke. Upravo smo u fazi restrukturiranja tvrtke i mogu reći da smo optimisti s obzirom na najave poslova ove jeseni", kažu nam iz Uprave tvrtke uvjereni u opstanak DTR-a koji je otvorio svoja vrata daleke 1914. godine. Veliku šansu, kako nam kažu, vide i u stranim partnerima.

Na izravan upit kako misle uplatiti plaće "u ponedjeljak" jer su četiri poslovna računa tvrtke u blokadi već više od pedeset dana, kažu nam kako blokada "samo što nije skinuta". Za blokadu je "zaslužna" Porezna uprava zbog plaća te dio radnika koji su dobili pozitivne presude u sudskim postupcima.

"Imat ćemo sredstva za Poreznu, a pregovori s radnicima koj su dobili postupke su pred samim krajem u uvjeren sam da ćemo sredinom tjedna potpisati nagodbe, tako da se nadamo i skoroj deblokadi računa", kažu nam na kraju iz Uprave tvrtke. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.