Htio unikat: Video koji je oslobodio ravnateljicu knjižnice u Jelsi policajac godinama čuvao u privatnoj arhivi?!

Ilustracija: HR Foto

NE DOGAĐA se često da dokaz star 10 godina oslobodi optuženog. Upravo se to dogodilo Mariji Huljić Plantarić, ravnateljici knjižnice u Jelsi, protiv koje se sve donedavno vodio kazneni postupak za nehajno izazivanje požara u kojem je koncem 2003. godine izgorjela općinska zgrada u Jelsi. Uništene su vijećnica i knjižnica, a šteta je procijenjena na gotovo 1,6 milijuna kuna.

Video za oslobađajuću presudu

Vještaci MUP-a utvrdili su očevidom da su uzrok požara neugašene cigarete koje je Huljić Plantarić odbacila u PVC košu za otpatke. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu navelo je u optužnici da je lakomisleno držeći da do požara neće doći napustila knjižnicu punu knjiga i ostalog zapaljivog materijala.

Huljić Plantarić osuđena je nepravomoćno 2006. godine na uvjetnu kaznu zatvora, no viši je sud vratio predmet na ponovno suđenje. Prije dvije godine branitelj Vinko Ljubičić uspio je doći do dokaza koji je doveo do promjene stava vještaka MUP-a i u konačnici oslobađajuće presude. Radilo se, naime, o video snimci koju je snimio, što je posebno zanimljivo, službenik hvarske policije van službe.

Snimak požara natjerao MUP-ove vještake da promjene zaključak o uzroku

Snimka prikazuje općinsku zgradu kako gori. Presudno je bilo što se na snimci vidi kako najprije gori krov, a tek onda knjižnica na prvom katu. Pregledom snimke vještaci MUP-a promijenili su svoj zaključak o uzroku požara. Zaključili su kako su zbog kratkog spoja planule instalacije u krovištu. Tragove spaljene žice našli su i za očevida neposredno nakon požara, no tada su mislili da se radi o tragovima sekundarnog, a ne primarnog kratkog spoja. Tada laboratorijski nisu stvar mogli podrobnije ispitati.

Nakon ovakvog preokreta situacija se naglo promijenila u korist optužene Huljić Plantarić, koja je cijelo vrijeme tvrdila da nije kriva za požar. Ovaj postupak je na nju ostavio snažan trag. Sucu je kazala kako je prije ovog događaja bila radosna osoba, koja je stvarala. Od svega se razboljela i pala u tešku depresiju.

Policija zaboravila da je snimak dokaz?!

Svakako se postavlja pitanje zašto video snimka požara nije bila dostupna od početka istrage. Policajac koji ju je snimio na sudu je izjavio kako je kolegama rekao da je požar snimio, ali da ga nitko nije pitao za snimku. On sam nije htio snimku predati jer je želio imati unikat, pojasnio je na suđenju koncem 2012. godine. Ni on, a ni njegove kolege nisu shvatili da se radi o krucijalnom dokazu koji je nakon 10 godina suđenja konačno skinuo krimen sa optužene ravnateljice.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.