Hrvatskim bolnicama zbog pogrešno obračunatih plaća prijete masovne tužbe

Foto: Index

JOŠ 2012. godine bolnice su počele obračunavati plaće tijekom godišnjeg odmora suprotno Kolektivnom ugovoru i Zakonu o radu. Upravo zbog toga, kako piše Glas Slavonije, hrvatskim bolnicama prijete masovne tužbe. A tužbu zbog takvog obračuna već je podigla, i dobila, jedna medicinska sestra iz Zagreba. Ona je dobila manju plaću za 395 kuna, a bolnica joj je, temeljem sudske presuda dužna vratiti taj novac s kamatama.

Glas Slavonije piše kako umjesto da obračunavaju plaće tijekom godišnjeg odmora u visini prosjeka triju prethodnih plaća, administracija je plaću tijekom godišnjih odmora počela računati kao iznos prosječne vrijednosti radnog sata u prethodna tri mjeseca.

Kako su u međuvremenu dežurstva prestala biti plaćana kao paušal, pa su ušla u satnicu, pokazalo se da radnici imaju mnogo više sati, a time je cijena radnog sata znatno pala. Gola satnica, bez mjesečnih dežurstava tijekom godišnjih odmora, značila je i da su medicinari dobili od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna niže plaće.

"Točno je da su tako obračunavali plaće i našim radnicima. Konkretno, znam za slučaj kolege tehničara koji je zbog toga dobio za čak 1700 kuna nižu plaću. No najgore su prošli liječnici, koji su zbog godišnjeg odmora ostali bez nekoliko tisuća kuna. Za dio njih znam da je tužio bolnicu, a dio se pomirio sa situacijom. Živimo u vremenu kada se sve radnike diskriminira na sve moguće načine", rekla je Glasu Slavonije Marica Stanić, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara za KBC Osijek.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.