Hrvatski šef granica Sokolar: Nakon mađarskog poteza realno je da izbjeglice krenu prema Hrvatskoj

Foto: FAH

JUTROS u emisiji "U mreži prvog" Hrvatskog radija gostovao je načelnik uprave za granice MUP-a Zlatko Sokolar, koji je kazao da postoji realna mogućnost da izbjeglice, nakon što je Mađarska zatvorila granicu prema Srbiji, krenu prema Hrvatskoj, piše HRT.

Sokolar je rekao kako je u ovom trenutku granica sa Srbijom mirna te da nema pokušaja nezakonitog prelaska granice. Dodao je i da je Hrvatskoj zadaća prvenstveno gledati čovjeka, a onda sigurnost. 

Vidović: Institucije spremne, ali plan nije javan

Tea Vidović iz Centra mirovnih studija je istaknula kako su institucije najavljivale da su spremne i da imaju plan, međutim taj plan nije javan, s njim ćemo biti tek naknadno upoznati.

No, može se vidjeti da institucije nisu dovoljno usklađene oko toga kako će se brinuti za te ljude kako će se uspostaviti sustav integracije i daljnjeg zbrinjavanja. Minsitarstvo vodi brigu o prvom prihvatu, treba vidjeti kako će se situacija razvijati, da li će ti ljudi htjeti ostati u Hrvatskoj ili nastaviti dalje, piše HRT.


Pupačić: Možemo izdržati prvi nalet

Voditeljica službe za zaštitu migranata Sanja Pupačić naglasila je kako Hrvatska može izdržati prvi nalet izbjeglica bez problema.

Sokolar je rekao kako će izbjeglice koje uđu u Hrvatsku biti registrirane, pružit će im se potrebna skrb i smjestit će ih se.

"Svaki stranac ima pravo zatražiti međunarodnu zaštitu. Ako se radi o ranjivoj skupini, imamo obvezu prevesti ih u prihvatilište za tražitelje azila u Kutini. Nakon prve obrade postoji mogućnost alternativnog smještaja, a o tome se može pregovarati s insitucijama koje mogu ponuduiti adekvatan smještaj", pojasnio je, izražavajući nadu da će se privremene mjere jače kontrole granica unutar schengenskog prostora uskoro ukinuti i situacija stabilizirati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.